«Θα συνεχίσουμε μέχρι ο Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο», λέει το συνδικάτο CFDT


Τα γαλλικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι η άνω βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε το κείμενο το Σάββατο, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα.

Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας CFDT, προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Μακρόν να μην πιέσει το κοινοβούλιο προωθώντας το κείμενο χωρίς την ψήφο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως 49:3 από το σχετικό άρθρο του γαλλικού συντάγματος.

«Δεδομένης της κινητοποίησης του πληθυσμού, του επιπέδου της αντίθεσης στο σχέδιο (…) δεν μπορείτε να καταφύγετε σε ένα τέτοιο παράθυρο χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία 49:3», δήλωσε στην τηλεόραση BFM.

«Κατά τη γνώμη μου, (η χρήση του 49:3) θα ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλο βαθμό προβλημα», πρόσθεσε ο Μπερζέ.

Τώρα που η Γερουσία ψήφισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, της οποίας το βασικό μέτρο είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, θα εξεταστεί από κοινή επιτροπή νομοθετών της κάτω και της άνω βουλής, πιθανότατα την Τετάρτη.

Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε όγδοο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων εκείνη την ημέρα για να συνεχίσουν την πίεση στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει σε ένα κείμενο, και τα δύο σώματα θα έχουν τελική ψηφοφορία, πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας φαίνεται ακόμη αβέβαιο στην κάτω βουλή, όπου το κόμμα του Μακρόν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Χρειάζεται την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (Οι Ρεπουμπλικανοί) στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά ορισμένοι από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν το κείμενο και υπάρχουν ρωγμές ακόμη και στο προεδρικό στρατόπεδο, με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Μακρόν Μπάρμπαρα Πομπίλι να αντιτίθεται.

Πηγή: ReutersSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *