Ξεκίνησε η συνεδρίαση του EMA για το εμβόλιο της Moderna

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του EMA για το εμβόλιο της Moderna


Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η αμερικνανική Moderna. 

«Η συνάντηση του EMA έχει ξεκινήσει. Θα ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα», έγραψε ο οργανισμός στο Twitter.

Ο ΕΜΑ συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα για να συζητήσει το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19, ωστόσο, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση με την γνωμοδότηση του οργανισμού να αναβάλλεται για την σημερινή ημέρα.

Εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στη διάθεσή τους και δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού δίνοντας ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως της και είναι έως σήμερα το μονοδικό εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλωσε χθες ότι το εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να εγκριθεί «εντός των επόμενων ωρών» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, μιας έκτακτης Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα είναι αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.

Σε μια συνέντευξη τύπου από τη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών για έναν πληθυσμό 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία του οργανισμού φαρμάκων», τόνισε.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *