Στο «ΕΛΠΙΣ» το τρίτο ρομπότ απολύμανσης

Στο «ΕΛΠΙΣ» το τρίτο ρομπότ απολύμανσης


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα ρομπότ απολύμανσης με την ονομασία «Ελπίδα» απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ». Είναι το 3ο κατά σειρά που μπαίνει σε ελληνικό νοσοκομείο από τα 200 ρομπότ απολύμανσης που προμηθεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των νοσοκομείων των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πιστώσεις, ύψους 12 εκατ. ευρώ, προήλθαν από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και συνενώνει πόρους και στρατηγικές.

Η Ελπίδα, πήρε το όνομά της από την επωνυμία του νοσοκομείου και όπως η «Βιολέττα» που πήγε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ο «Τάλως» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε στη Δανία και έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα θάλαμο ασθενών σε 10΄ λεπτά, μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την αποτελεσματική απολύμανση από παθογόνα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών απολυμαντικών, προσφέροντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους ασθενείς και το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου.

Στο «ΕΛΠΙΣ» το τρίτο ρομπότ απολύμανσης 1

Κατά την επίδειξη των δυνατοτήτων του ρομπότ και την εκπαίδευση του προσωπικού από εξειδικευμένους στη ρομποτική τεχνικούς, πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση των χώρων, έτσι ώστε η «Ελπίδα» να αναγνωρίζει το περιβάλλον, να ελέγχει την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και να «εργάζεται» αυτόνομα, αμέσως μόλις δεχτεί (μέσω tablet) την εντολή του χειριστή. Μόλις ολοκληρώσει την απολύμανση, ρωτά τον χειριστή εάν επιθυμεί να συνεχίσει σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στη βάση της (σημείο στάθμευσης/φόρτισης).

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *