Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως η αλλαγή παραγόντων κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι δίπλα σας με οργανωμένη αλληλοβοήθεια, ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού. Η ενημέρωση όλων των γυναικών στην Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού βοηθάει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Είτε θέλετε να μάθετε για τις επιλογές θεραπείας, να λάβετε ψυχοκοινωνική στήριξη ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την πρόληψη, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Δοκιμάστε τη νέα εφαρμογή μας (mobile app) MY alma για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού, ώστε να έχετε ενημέρωση και υποστήριξη… στο χέρι σας.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού

Ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού είναι οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε μια ασθένεια, όπως ο καρκίνος. Αλλά έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου, ή ακόμα και πολλούς, δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα έχετε την ασθένεια. Παρόλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του μαστού – το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία, για παράδειγμα – υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε. Μπορείτε να αλλάξετε τους παράγοντες καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής!

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου κάνοντας υγιεινές επιλογές όπως το σωστό φαγητό, το να παραμείνετε δραστήριοι και να μην καπνίζετε. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις προτεινόμενες οδηγίες γυναικολογικών εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ορισμένων καρκίνων νωρίς.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο στήθος. Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο έναρξης και εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, δείτε Τι είναι ο καρκίνος;

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σχηματίζουν συνήθως έναν όγκο που συχνά μπορεί να φανεί σε ακτινογραφία ή να το αισθανθείτε ως ένα σκληρό κομμάτι (όγκος). Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι περισσότεροι όγκοι που νιώθουμε στον μαστό είναι καλοήθη και όχι κακοήθη (καρκίνος). Οι μη καρκινικοί όγκοι του μαστού είναι ανώμαλες αυξήσεις, αλλά δεν εξαπλώνονται πέρα από το στήθος. Δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά ορισμένοι τύποι καλοήθη εξογκωμάτων του μαστού μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Οποιοσδήποτε όγκος ή αλλαγή στον μαστό πρέπει να ελεγχθεί από έναν επαγγελματία υγείας για να διαπιστωθεί εάν είναι καλοήθη ή κακοήθη (καρκίνος) και εάν μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά.

Ανατρέξτε στην ενότητα διάγνωση του καρκίνου του μαστού για να μάθετε περισσότερα.

Πώς ξεκινά ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεκινήσει από διαφορετικά μέρη του μαστού:

 • Από τους αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή (καρκίνοι του πόρου)
 • Από τους αδένες που παράγουν μητρικό γάλα (καρκίνοι του λοβού)
 • Από άλλους ιστούς του μαστού και ονομάζονται σάρκωμα και λεμφώματα και δεν θεωρούνται πραγματικά ως καρκίνοι του μαστού.

Αν και πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού μπορούν να προκαλέσουν έναν όγκο στο στήθος, δεν το κάνουν όλοι. Πολλοί καρκίνοι του μαστού εντοπίζονται επίσης στη μαστογραφία, οι οποίοι ανιχνεύονται σε προγενέστερο στάδιο, συχνά πριν γίνουν αισθητές και πριν αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

Δείτε τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού για να μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και να αναφέρετε στον γιατρό σας.

Αλλαγές ή μεταλλάξεις στο DNA μπορούν να προκαλέσουν καρκινικά κύτταρα του μαστού. Ορισμένες αλλαγές DNA μεταδίδονται από τους γονείς (κληρονομικά) και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς πώς ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου προκαλούν καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ορμόνες φαίνεται να παίζουν ρόλο σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, αλλά το πώς συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται μερικές φορές μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τακτική εξέταση του καρκίνου του μαστού είναι τόσο σημαντική.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητα, πολλές φορές, μας κάνουν να αναβάλλουμε τον προληπτικό έλεγχό. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” σχεδίασε αυτή την πλατφόρμα υπενθύμισης για γυναίκες 20 ετών και άνω. Για να μας θυμίζουν να προσέχουμε τον εαυτό μας.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστού από τον γιατρό, μαστογραφία καθώς και άλλες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία.

Συμπληρώνοντας τη φόρμα με τα στοιχεία, θα μας στέλνουν μια υπενθύμιση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στα γενέθλιά μας, μαζί με τις ευχές τους.

Βοηθήστε στη θεραπεία του καρκίνου

Τα άτομα με καρκίνο χρειάζονται υποστήριξη και πληροφορίες, ανεξάρτητα από το στάδιο της ασθένειας που βρίσκονται. Η γνώση όλων των επιλογών και ο μεταστατικός και γονιδιακός έλεγχος που προσφέρει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “Άλμα Ζωής” δωρεάν στις γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Μέσα από το πρόγραμμα «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση», οι γυναίκες-μέλη του Συλλόγου:

 • ενημερώνονται για τον γονιδιακό έλεγχο και τη σημασία του
 • πραγματοποιούν συνάντηση με γενετιστή για τη λεπτομερή λήψη ιστορικού
 • έχουν ατομικές συναντήσεις με ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνηθεί το κίνητρό τους και η ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς και να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης των πιθανών αποτελεσμάτων
 • ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από παθολόγο – ογκολόγο και γενετιστή/γενετίστρια, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τη διεξαγωγή του προγράμματος
 • συναντώνται με την ψυχολόγο του Συλλόγου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Στις γυναίκες που θα βρεθούν θετικές στο γονιδιακό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν 3 επιπλέον μέλη της οικογένειάς τους.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο Σύλλογος “Άλμα Ζωής” καταφέρνει:

 • Να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πληρούν κριτήρια για γενετικό έλεγχο να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό τους (κάνοντας ή όχι το τεστ).
 • Να καλύψουν το κόστος της εξέτασης
 • Να υποστηρίξουν τις γυναίκας να διαχειριστούν τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα συναισθήματα που συνεπάγεται μια θετική απάντηση
 • Να παρέχουν συμβουλευτική / στήριξη τόσο στην ίδια όσο και σε μέλη της οικογένειάς της
 • Να παρέχουν τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές

 Τι είναι ο γενετικός έλεγχος και για ποιο λόγο γίνεται;

Γενετικός έλεγχος είναι η λεπτομερής καταγραφή (σε τρεις γενεές) ιστορικού σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου του μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου. Στη συνέχεια από δείγμα αίματος απομονώνεται το γενετικό υλικό στο οποίο ελέγχονται τα γονίδια. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο γενετικός έλεγχος είναι για να καθοριστεί εάν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα σχετικά με τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Συγκεκριμένα, εάν τα παιδιά έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα ή την μητέρα μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε κάποιο από τα παραπάνω γονίδια. Επιπλέον, η πληροφορία αυτή είναι σημαντική τόσο για τη νοσούσα όσο και για τους συγγενείς της (υγιείς / ασθενείς).

Ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού σημαίνει ότι:

 • έχει κληρονομήσει αυτήν την προδιάθεση από τους γονείς της
 • έχει μια επιπλέον σημαντική πληροφορία για τον ογκολόγο της, όπως είναι οι υποδοχείς και το HER2
 • έχει αυξημένες πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου μαστού στον άλλο μαστό και ίσως στις ωοθήκες
 • μπορεί να γνωρίζει, εάν έχει παιδιά (ή άλλους συγγενείς) και μάλιστα κορίτσια, ποιο από αυτά την έχει κληρονομήσει άρα θα πρέπει να προσέχει περισσότερο
 • έχει μια σημαντική πληροφορία στα χέρια της που μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα

Η υποστηρικτική φροντίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία ενός ατόμου με καρκίνο μαστού. Η επικοινωνία με την ομάδα φροντίδας του καρκίνου είναι σημαντική, ώστε να κατανοήσετε τη διάγνωσή σας, ποια θεραπεία συνιστάται και τρόπους διατήρησης ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής σας.

Θέλετε να βοηθήσετε ως εθελοντής / εθελόντρια; Μπορείτε! Θέλετε να χαρίσετε “Δύναμη“; Στόχος του προγράμματος «Χάρισε Δύναμη» είναι η παροχή περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία. Μη διστάζετε, όσες περισσότερες κοτσίδες μαζεύονται, τόσες περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να πάρουν την περούκα τους δωρεάν. Η προσφορά σας είναι δύναμη!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.