Πως να γίνετε Οδοντίατρος στην Μεγάλη Βρετανία

Πως να γίνετε Οδοντίατρος στην Μεγάλη Βρετανία

pos-na-ginete-odontiatros-stin-megali-vretania-1

Πως να γίνετε Οδοντίατρος στην Μεγάλη Βρετανία

Τα τελευταία χρόνια ένας σημαντικός αριθμός οδοντιάτρων επιλέγουν τη μεγάλη Βρετανία για να ασκήσουν την οδοντιατρική. Κάποιοι έχουν σκοπό να συνδυάσουν την εργασία με περαιτέρω σπουδές, ενώ λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που εγκαταλείπουν το ιατρείο τους στην Ελλάδα και μετακομίζουν οικογενειακώς.

Η επιλογή της πόλης στην οποία επιλέγουν να εγκατασταθούν εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθενός όπως ο τρόπος ζωής, η δυνατότητα για μετεκπαίδευση, η ασφάλεια όπως και η ποιότητα των σχολείων. Μια πόλη που συνδυάζει ασφάλεια, σχολεία και πανεπιστήμιο με πολύ καλή φήμη και διασκέδαση είναι το Εδιμβούργο.

Τι χρειάζεται για να γίνετε οδοντίατρος στην Μεγάλη Βρετανία

Το πρώτο βήμα, για να μπορέσετε να μεταφερθείτε στην Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να ασκήσετε εκεί την επιστήμη σας, είναι να αποκτήσετε αριθμό General Dental Council (GDC). Αν το πτυχίο είναι από χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης η εγγραφή μπορεί να γίνει online. Για την πιστοποίηση της γλώσσας το GDC προτείνει IELTS με ελάχιστο μέσο όρο 7 και ελάχιστο βαθμό στις επιμέρους εξετάσεις 6.5. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το GDC website:

Από το 2016 στη Σκωτία είναι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκτηθεί το “NHS number”. Οι εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής και γίνονται έπειτα από 2-3 ημέρες σεμιναρίων (Mandatory Training) . Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το NHS Education for Scotland.

Γιατί να επιλέξω το Εδιμβούργο

Η επιλογή για μετανάστευση δεν είναι ποτέ εύκολη ιδιαίτερα από μια χώρα σαν την Ελλάδα με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο ζωής. Εκτός από το οικονομικό, η επιλογή της πόλης για μια νέα αρχή θα πρέπει να κάνει την προσαρμογή όσο το δυνατό ευκολότερη, να δίνει ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική ανέλιξη και να παρέχει ασφάλεια και προοπτικές για όλη την οικογένεια.

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα την Σκωτίας με πληθυσμό περίπου 500,000. ‘Ένα από τα πλεονεκτήματα του Εδιμβούργου είναι ότι λόγω του πανεπιστημίου είναι μια πολύ-πολιτισμική πόλη με φοιτητές και εργαζόμενες από όλο τον κόσμο. Το μέγεθος της πόλης είναι ιδανικό με διαφορετικές επιλογές για διασκέδαση σε κοντινή απόσταση.

Το κόστος ζωής δεν είναι μικρό αλλά οπωσδήποτε δε συγκρίνεται με του Λονδίνου. Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο είναι £800-£1000 / μήνα αναλόγως την περιοχή. Αν ο σκοπός είναι η εξοικονόμηση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα και η επιστροφή στην Ελλάδα τότε το Εδιμβούργου δε θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Αν η μετακόμιση στο εξωτερικό είναι πιο μακροπρόθεσμή το Εδιμβούργο θα αποτελούσε μια καλή λύση.

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές του Εδιμβούργου έχουν πολύ καλή φήμη και καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις. Το δημόσιο σχολείο είναι δωρεάν, ενώ το ετήσιο κόστος του ιδιωτικού ξεκινάει από £7000-£10,000 στο δημοτικό και μπορεί να φτάσει £15,000 στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου. Η πιο βασική διαφορά ανάμεσα στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία είναι ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη και η επιλογή για ολοήμερη φροντίδα ως αργά το απόγευμα στα ιδιωτικά.

Ποιος είναι ο Φώτης Παππάς;

Ο Φώτης Παππάς σπούδασε οδοντιατρική στο ΑΠΘ και μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές στην προσθετική και στην ενδοδοντία στο Queen Mary University of London. Μετά από 10 χρόνια στο Λονδίνο μετακόμισε με την οικογένεια του στο Εδιμβούργο και έχει ιατρείο στο Leith, Edinnburgh Midlothian.

Δείτε περισσότερα για την Οδοντιατρική στο Εδιμβούργο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *