Ποιοι θα επιστρέψουν και ποιοι όχι την Επιστρεπτέα


Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται ο χειρισμός των περιπτώσεων των επιχειρηματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ τους θεωρεί μη δικαιούχους.

Όπως διευκρίνισε η ΑΑΔΕ, πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες οι εν λόγω επιχειρήσεις φαίνονται, με βάση τις διασταυρώσεις του αρχείου των Taxisnet και του συστήματος «Εργάνη», να μην έχουν τηρήσει τον όρο της διατήρησης της απασχόλησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, η ΑΑΔΕ απέστειλε, σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ειδοποιήσεις να επιστρέψουν εντόκως ολόκληρα τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο 2020-2021.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν λάθη από το ηλεκτρονικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, με την επικείμενη απόφαση θα εξαιρεθούν από τους υπόχρεους πλήρους επιστροφής των ποσών όσοι επιχειρηματίες πραγματικά δεν μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπεται χαλαρότερος τρόπος ελέγχου της τήρησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης, ώστε να μην τιμωρηθούν άδικα επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν μείωσαν το προσωπικό τους. Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερη από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Επιπλέον:

– Θα παραταθεί έως τις 31/01/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

– Θα παραταθεί έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

– Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Από την έντυπη έκδοσηSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *