Παρακολούθηση παιδιατρικών ασθενών από μακριά ξεκινά το ΑΧΕΠΑΠαρακολούθηση παιδιατρικών ασθενών από μακριά ξεκινά το ΑΧΕΠΑ 1

Της Ανθής Αγγελοπούλου 
[email protected]

Την πιλοτική εφαρμογή λογισμικού για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και εξατομικευμένη διαχείριση ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες της Β’ Παιδιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ ενέκρινε το η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο συνολικού ποσού 148.676 ευρώ αφορά στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής λύσης, που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της απομακρυσμένης επικοινωνίας και συνεργασίας των στελεχών του τμήματος με τους ασθενείς /γονείς και εξωτερικούς επαγγελματίες υγείας, επιτυγχάνοντας την βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έργο κρίνεται απαραίτητο και επιτακτικό διότι θα συμβάλλει στην σημαντική ελάττωση των εισαγωγών στα επείγοντα. Κάθε χρόνο περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο παγκοσμίως. Η πρόοδος των θεραπειών για καρκίνους παιδικής ηλικίας έχει βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης το οποίο ανέρχεται στο 75%. Για πολλούς ασθενείς το μοντέλο της μακρόχρονης παρακολούθησής τους στην παιδοαιματολογική -ογκολογική μονάδα από τους θεράποντες ιατρούς φαντάζει ιδανική.

Οι ψηφιακές λύσεις προσφέρουν μία αξιόλογη ευκαιρία για την αντιμετώπιση ορισμένων ανεκπλήρωτων αναγκών στην πρόληψη ή την διαχείριση ανεπιθύμητων καταστάσεων στους ασθενείς.

Στη μονάδα Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας- Ογκολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ στο Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ θεραπεύονται περί τα 30-40 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως. Ενώ, στα εξωτερικά ιατρεία της Μονάδας παρακολουθούνται για 5-10 χρόνια μετά τη θεραπεία τους 200 παιδιά και έφηβοι. Η πιλοτική εφαρμογή λογισμικού για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και εξατομικευμένη διαχείριση ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα οφέλη της εφαρμογής είναι πολλαπλά. Η διεπιστημονική ομάδα που παρακολουθεί τους ασθενείς αποκτά με αυτό τον τρόπο ζωτικές πληροφορίες από τους ίδιους τους ασθενείς και επεμβαίνει έγκαιρα για να αναπροσαρμόσει το θεραπευτικό πλάνο. Και οι ασθενείς αποκτούν ισχυρότερη αίσθηση ασφάλειας και συνδεσιμότητας με την ιατρική ομάδα. Αποκτούν πρόσβαση σε ασφαλή φροντίδα χωρίς να μετακινηθούν στο νοσοκομείο και χωρίς να εκτεθούν σε περιβάλλον με αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με αφορμή την έγκριση τόνισε χαρακτηριστικά «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΜΕΘ είναι η αρμόδια Υπηρεσία για θέματα δημόσιας υγείας που αφορούν στη Μητροπολιτικής Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών και να στηρίζουμε αξιόλογες επιστημονικές προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ιδίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά».

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *