«Ο κορονοϊός επιβιώνει στον αέρα ακόμη και όταν οι ασθενείς φύγουν από το δωμάτιο»

«Ο κορονοϊός επιβιώνει στον αέρα ακόμη και όταν οι ασθενείς φύγουν από το δωμάτιο» 1

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώνει στον αέρα ακόμη και όταν οι ασθενείς δεν βρίσκονται στο δωμάτιο, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει η New York Post, επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του ιού σε δωμάτια και διαδρόμους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, όπου διεγνωσμένοι φορείς του ιού είχαν τεθεί σε καραντίνα.

«Επίσης ταυτοποιήσαμε με δειγματοληψίες ότι είχαν ανιχνευθεί γονίδια του ιού στον αέρα, γεγονός που μας επιβεβαίωσε την αξία να θέσουμε σε προτεραιότητα την αναπνευστική προστασία όταν είναι δυνατόν και τα περιβάλλοντα αρνητικής πίεσης ώστε να παρέχουμε άμεση ιατρική φροντίδα σε αυτά τα άτομα» τόνισε ο ερευνητής John Lowe.

Κατά τη μελέτη ελήφθησαν δείγματα αέρα από 11 δωμάτια του νοσοκομείου και εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης του ιού.

Δείγματα από τους διαδρόμους έξω από τα δωμάτια όπου οι υπάλληλοι του νοσοκομείου μπαινόβγαιναν ήταν επίσης θετικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη δεν αξιολογεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα, αλλά ενισχύεται η ανάγκη για προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό του νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι να υπάρξουν περισσότερο θετικά συμπεράσματα για το θέμα.

«Ανάλογες μελέτες χρειάζονται ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι αναγκαίες προφυλάξεις για τους εργαζόμενους στην υγεία, τους διασώστες και άλλους που φροντίζουν τους ασθενείς και είναι χρήσιμοι στη μάχη κατά της πανδημίας» είπε ο Joshua Santarpia, καθηγητής Παθολογίας και Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

«Αυτή η διαρκής δουλειά θα συνεχιστεί για να βελτιώσουμε την κατανόηση της μετάδοσης του ιού και να βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά τη φροντίδα των ασθενών από κορονοϊό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην άποψη ότι ο νέος κορονοϊός πρωτίστως μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, δηλαδή με σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *