Μελέτη ύπνου, πώς γίνεται και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Οι διαταραχές ύπνου στις μέρες μας ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου και βιοτικού επιπέδου.

Για να μπορέσει να ελεγχθεί η αιτία που προκαλεί τα προβλήματα ύπνου, ο ασθενής απευθύνεται σε  γιατρό με ειδικότητα ιατρικής του ύπνου, ο οποίος συστήνει όταν είναι απαραίτητο μια εξέταση που ονομάζεται μελέτη ύπνου.

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση

Η μελέτη ύπνου συστήνεται συνήθως σε άτομα με ευρήματα συμβατά με υπνική άπνοια  όπως ροχαλητό, διακοπές αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, έντονη ημερήσια υπνηλία και κόπωση, πονοκεφάλους, πολλαπλές αφυπνίσεις για ούρηση, αϋπνίες κ.α. Τέτοιου είδους προβλήματα εκδηλώνονται πιο συχνά σε υπέρβαρα άτομα, σε ασθενείς με ανατομική διαμόρφωση που προδιαθέτει για υπνική άπνοια, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμό κτλ. Δεν πρέπει όμως να αποκλείει κανείς λεπτόσωμα άτομα από την συγκεκριμένη εξέταση, καθότι 20% των ασθενών με υπνική άπνοια έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Πέραν της υπνικής άπνοιας η μελέτη ύπνου γίνεται και σε πολλές άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως διερεύνηση βίαιων νυκτερινών συμπεριφορών (παραυπνίες) ή διαταραχών ύπνου σχετιζόμενων με καρδιακά, νευρολογικά, πνευμονολογικά, ψυχιατρικά νοσήματα κλπ.

Μελέτη ύπνου, πώς γίνεται και γιατί είναι τόσο σημαντική; 1

Διαδικασία

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέταση ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ σε εργαστήριο ύπνου που διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους, άνετους χώρους για την εξέταση. Στη διάρκεια του ύπνου γίνεται καταγραφή μιας σειράς παραμέτρων μέσω εξετάσεων όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ο έλεγχος κίνησης των μυών θώρακος και κοιλιάς, η ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα, η καταγραφή του ροχαλητού, ο καρδιογράφημα, η οξυμετρία, ο έλεγχος κινήσεων των άκρων. Η σύγχρονη βιντεοσκόπηση είναι απαραίτητη για την καταγραφή παθολογικών νυκτερινών συμπεριφορών . Όταν ολοκληρωθούν οι μετρήσεις τα αποτελέσματα καταγράφονται και μελετώνται από ειδικό ιατρό ύπνου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης ο γιατρός συστήνει και την αντίστοιχη θεραπεία.

Σημασία μελέτης ύπνου

Η μελέτη ύπνου είναι μια πολύ σημαντική εξέταση καθώς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην διάγνωση παθήσεων όπως η υπνική άπνοια, οι υπερυπνίες, οι αϋπνίες, οι διαταραχές ύπνου σε νευρολογικές-νευρομυικές παθήσεις (όπως νόσο πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα , επιληψίες  κλπ.) καρδιολογικές παθήσεις  (καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κλπ.), αναπνευστικά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση κλπ.). Να σημειώσουμε πως γίνεται πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό σε ειδικό εργαστήριο και η διάγνωση γίνεται από πνευμονολόγο ή νευρολόγο  ή  ψυχίατρο με ειδικότητα ιατρικής ύπνου.

Η μελέτη ύπνου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση διαταραχών του ύπνου και διενεργείται σε ειδικά εργαστήρια ύπνου , με εξειδικευμένους τεχνολόγους ύπνου και υπό την καθοδήγηση ιατρού  με ειδικότητα ιατρικής του ύπνου.

Όλοι αξίζουν έναν καλύτερο ύπνο που οδηγεί σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ιατρική του ύπνου υπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Μελέτη ύπνου, πώς γίνεται και γιατί είναι τόσο σημαντική; 2

Χαράλαμπος Μ. Μερμίγκης MD, PhD, Ειδικός Ιατρός Ύπνου (American Board Certified International Sleep Specialist), Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Πληροφορίες

mermigkis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *