Μάθετε τα πάντα για την μυωπία

Μάθετε τα πάντα για την μυωπία

Μάθετε τα πάντα για την μυωπία 1

Η μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά απ’ αυτόν. Είναι η πιο συχνή αμμετρωπία και εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 25% του πληθυσμού, δηλαδή ένας στους τέσσερις έχει μυωπία. Όταν ο μύωπας κοιτάζει μακριά βλέπει θολά. Βλέπει όμως καλά κοντά, χωρίς γυαλιά, χαλαρώνοντας την προσαρμογή του, ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας του.

Είδη Μυωπίας

Αξονική μυωπία

Η πιο κοινή μορφή. Οφείλεται σε μεγάλο μήκος (προσθιοπίσθιο άξονα) του βολβού. Αξονικές είναι συνήθως οι υψηλές μυωπίες, άνω των 6-7 διοπτριών και αρχίζουν νωρίς στην παιδική ηλικία όταν το μάτι διαμορφώνεται.

Διαθλαστική μυωπία

Οφείλεται σε μεγαλύτερη από την απαιτούμενη διαθλαστική δύναμη του ματιού, λόγω μεγαλύτερης κυρτότητας του κερατοειδούς, ή λόγω αύξησης της διαθλαστικότητας του φακού. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε παθολογικές καταστάσεις όπως στον καταρράκτη και στο σακχαρώδη διαβήτη.

Συνδυασμός και των δύο ειδών μυωπίας

Κληρονομηκότητα

Υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση της μυωπίας, για αυτό τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μυωπία, πρέπει να εξετάζονται συχνότερα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της μυωπίας είναι η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με διάβασμα και ηλεκτρονικά παιγνίδια(κοντινή εργασία). Στις αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό των μυώπων είναι μεγαλύτερο λόγω των συνθηκών διαβίωσης (περιορισμός σε μικρότερο χώρο).

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βοηθά γενικότερα στην καλή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά έχει ελάχιστη επίδραση στη μυωπία. Η μυωπία εξελίσσεται ανεξάρτητα από το αν φορά το παιδί ή όχι τα γυαλιά του.

Ηλικία εμφάνισης

Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία, τότε που ο οφθαλμός αναπτύσσεται και διαμορφώνεται. Μπορεί όμως να εμφανιστεί από τη γέννηση (συγγενής μυωπία ), ή να αρχίσει σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά τα 20 έτη.

Αύξηση

Αυξάνεται συνήθως μέχρι την ηλικία των 18-20 ετών, όταν τελειώνει η ανάπτυξη. Μπορεί όμως να συνεχίζει να αυξάνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, να αυξάνει σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αν συνδυάζεται με παθολογικές καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης κλπ.

Διόρθωση

  • Με γυαλιά, που έχουν αμφίκοιλο φακό (αποκλίνοντα). Ο φακός αφαιρεί την επιπλέον διαθλαστική δύναμη, ώστε για να μετακινηθεί η εικόνα προς τα πίσω και να εστιαστεί πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
  • Με φακούς επαφής.
  • Με διαθλαστική χειρουργική. LASIK, EPILASIK, PRK κλπ.
  • Με χειρουργική αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού. Στις υψηλές μυωπίες >10- Διοπτρίες και υπερμετρωπίες >6 Διοπτρίες που δεν διορθώνονται συνήθως με Laser, σε άτομα άνω των 50 ετών, που συνήθως συνυπάρχει καταρράκτης.

Μυωπία και πρεσβυωπία

  • Η πρεσβυωπία εμφανίζεται και στους μύωπες σε ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών, και ως εκ τούτου .
  • Ο μύωπας δεν μπορεί πλέον να διαβάζει με τα γυαλιά του, όπως έκανε σε νεαρή ηλικία. Για να διαβάσει αναγκάζεται να βγάλει τα γυαλιά του, ή να φορέσει πολυεστιακά γυαλιά, ώστε να μη χρειάζεται να ανεβοκατεβάζει τα γυαλιά του συνέχεια.

Όταν φορά φακούς επαφής φορά πάνω από τους φακούς του πρεσβυωπικά γυαλιά ή φορά μικρότερη μυωπία στο ένα μάτι.

Διονυσία Καλογεροπούλου – Γιαννοπούλου​, Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία
Ανακρέοντος 1, Νέα Ερυθραία, 14671
bettervision.gr
[email protected]
210 80 70 948
6940787903

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *