Κορονοϊός: Μειώνονται τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Στην Ουχάν έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στην καρδιά της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Η πρώτη αυτή επίσκεψή του στην πόλη ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η Κίνα θεωρεί ότι είναι πια υπό έλεγχο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας στη χώρα.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της αιφνίδιας επίσκεψης του Σι στην πόλη, η οποία βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση από τις 23 Ιανουαρίου, το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε δημοσιεύσει ενθαρρυντικά στοιχεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σήμερα μόνον 19 και αυτό φαίνεται πως δείχνει ότι τα δραστικά μέτρα απομόνωσης και καραντίνας που ελήφθησαν στην χώρα έχουν αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια θεαματική μείωση σε σχέση με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά τον Φεβρουάριο. Συγκριτικά, η Ιταλία, η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες σχεδόν 1.800 νέα κρούσματα.

Αν και εξαιρετικά διακριτικός τότε που ξέσπασε η επιδημία, ο Σι σκιαγραφείται από τα μέσα Φεβρουαρίου από τα μέσα ενημέρωσης ως ο διευθυντής ορχήστρας του αγώνα κατά της Covid-19, δίδοντας σχεδόν καθημερινά οδηγίες και εκφωνώντας σημαντικές ομιλίες.

Σήμερα στην Ουχάν μετέβη «αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο» στο νοσοκομείο του Χουσενσάν, αυτό που χτίστηκε σε 10 μέρες από έναν στρατό εργατών την ώρα που η επιδημία βρισκόταν στο απόγειό της στην πόλη αυτή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ φορώντας μάσκα συνομίλησε με ασθενείς και το προσωπικό που τους έχει αναλάβει μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως συμβαίνει στις επισκέψεις αυτές που είναι πολύ καλά οργανωμένες, δεν είχε προσκληθεί κανένα ξένο μέσο ενημέρωσης.

Κορονοϊός: Μειώνονται τα νέα κρούσματα στην Κίνα 1

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης επιθεώρησης του προέδρου Σι στην Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται επίσης συναντήσεις με κατοίκους, πολιτικούς υπευθύνους και δημόσιους λειτουργούς που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή της καραντίνας.

«Στην κορύφωση της επιδημίας, ο Σι απέφυγε να μεταβεί στο κέντρο της επιδημίας καθώς δεν ήθελε να επικριθεί. Αλλά τώρα που η κατάσταση βελτιώθηκε, πάει για να δρέψει όλους τους επαίνους», δήλωσε στο AFP ο Μπρους Λούι, ειδικός στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σε Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, προτού εξαπλωθεί στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα η πρώτη, στην κεντρική Κίνα, και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα και στον κόσμο.

Η Κίνα έλαβε δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τα τέλη Ιανουαρίου. Αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι πόλεις της Χουμπέι και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους στην υπόλοιπη χώρα. Τα μέτρα αυτά ενέκρινε στο σύνολό του ο πληθυσμός.

Ωστόσο η κοινή γνώμη επέκρινε την βραδύτητα της αρχικής αντίδρασης των αρχών ή την κλήση από την αστυνομία ανθρώπων που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο επιδημίας από τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διάδοση φημών.

Ο θάνατος ενός από αυτούς, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ο οποίος προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό και υπέκυψε στις αρχές του Φεβρουαρίου, προκάλεσε ένα ασυνήθιστο κύμα οργής απέναντι στις αρχές, στο πλαίσιο του οποίου εκφράζονταν ακόμη και αιτήματα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.

Κορονοϊός: Μειώνονται τα νέα κρούσματα στην Κίνα 1

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ γίνεται μερικές μέρες μετά το αίτημα προς τους κατοίκους της πόλης από τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουχάν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς το κυβερνών κόμμα για την διαχείριση της κρίσης, προκαλώντας την χλεύη χρηστών του διαδικτύου.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επισκέπτεται την πόλη: ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν την έχουν ήδη επισκεφθεί.

Η επίσκεψη μάλιστα της τελευταίας την Παρασκευή διαταράχθηκε από τις οργισμένες φωνές κατοίκων που βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ.

«Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν διοργανώθηκε για να δείξει ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο. Η επίσκεψή του έγινε για να επανακινητοποιηθεί ο πληθυσμός και να δείξει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν (οι πολίτες) στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και εργασίας» δήλωσε στο AFP ο Χούα Πο, ένας ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής στο Πεκίνο.

Στην Ουχάν πολλές είναι ενδείξεις που επιτρέπουν ελπίδες για μια επιστροφή της πόλης στους φυσιολογικούς της ρυθμούς: 14 από τα 16 νοσοκομεία εκστρατείας έκλεισαν, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο επέστρεψαν στη δουλειά τους και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που υπάρχουν καθημερινά μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος άφησε μάλιστα να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να σταματήσει ο αποκλεισμός της επαρχίας Χουμπέι και ήδη σήμερα οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν μερική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των κατοίκων της.

Σχεδόν το σύνολο των πόλεων της επαρχίας είχε αποκλειστεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια κατοίκους της απαγορευόταν να βγουν από τα σύνορα της κοινότητάς τους.

Εφεξής, μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο θα προσφέρει στους κατοίκους κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR) με το χρώμα που συμβολίζει την κατάσταση της υγείας τους, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι της Χουμπέι στον επίσημο ιστότοπο της επαρχίας.

Οι κάτοχοι πράσινου κωδικού (καμία επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα) που διαμένουν σε ζώνες “χαμηλού ή μετρίου κινδύνου” θα λαμβάνουν άδεια να μετακινηθούν εντός των συνόρων της επαρχίας.

Οι πόλεις, οι περιοχές ή οι περιφέρειες που δεν έχουν καταγράψει κανένα νέο κρούσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταχωρίζονται στις ζώνες χαμηλού κινδύνου αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάτοχοι πράσινου κωδικού QR, που προέρχονται όμως από ζώνες υψηλού κινδύνου, θα μπορούν να μετακινούνται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στους κατοίκους δεν επιτρέπεται ωστόσο να εγκαταλείψουν την Χουμπέι και το μέτρο αυτό δεν ισχύει, όπως φαίνεται για την πρωτεύουσά της Ουχάν.

Οι άνθρωποι με κίτρινο κωδικό (επαφή με ένα ύποπτο κρούσμα) δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν. Το ίδιο ισχύει εξάλλου και γι’αυτούς που θα έχουν κόκκινο κωδικό (υπάρχει υποψία ή έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν), οι οποίοι θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν παράλληλα με την επίσκεψη του Σι στην Ουχάν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *