Η λησμοσύνη έμοιαζε μέχρι τώρα σαν ψεγάδι του συστήματος, μόνο που τελικά δεν είναι παρά ένα σημαντικό μέρος της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στη σπουδαία επιστημονική επιθεώρηση «Science», ότι ο εγκέφαλος διαθέτει πιθανότητα μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων που μας κάνουν να ξεχνούμε πράγματα και καταστάσεις, ώστε να ξεριζώνονται όλες αυτές οι άχρηστες πληροφορίες που συσσωρεύονται στο μυαλό μας καθημερινά.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ότι ξεχνάμε πράγματα κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου σταδίου του ύπνου, του REM (φάση ονείρων), μέσω μιας συγκεκριμένης ομάδας νεύρων.

Επιστήμονες βρήκαν τι είναι αυτό που κάνει τον εγκέφαλο να ξεχνά

Είναι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που ήταν γνωστά στην επιστήμη για τη ρύθμιση της όρεξης, τώρα όμως πιστεύεται ότι ευθύνονται και για την καταστροφή των μνημών όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται.

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ξεχνάμε τα περισσότερα από τα όνειρά μας;», ρωτά ο καθηγητής Thomas Kilduff, «τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση μιας ειδικής ομάδας νεύρων κατά τον ύπνο REM ελέγχει αν ο εγκέφαλος θα θυμάται τις νέες πληροφορίες μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο».

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες ομολογούν πως οι λειτουργίες του ύπνου και της μνήμης δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί πλήρως…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *