Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

Με την εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!», η Roche Hellas στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα, ενημερώνοντας το κοινό για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Η καμπάνια αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ποιον αφορά η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η ΠΣ είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές νόσους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τους νεαρούς ενήλικες αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας.

  • Η νόσος εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
  • Μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι τα 30 έτη.

Παγκοσμίως, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι δηλαδή 1 στους 3.000 πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σημειώνεται ότι περίπου 13.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο.

Ενημέρωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από την Roche Hellas

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες οι επιπτώσεις στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και ήπια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ενώ η πορεία της ασθένειας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου

  • Έως 90% των ασθενών εμφανίζουν κόπωση ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες
  • Εντός 15 ετών από την έναρξη της νόσου, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών  αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη βάδιση
  • Τα προβλήματα όρασης (πόνος, διπλωπία, απώλεια όρασης) είναι ένα από τα πρώτα και πιο κοινά συμπτώματα σε 15-20% των ασθενών
  • Τουλάχιστον 80% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη
  • Η κατάθλιψη και οι διαταραχές ύπνου είναι 2 φορές πιο συχνές στους ασθενείς με ΠΣ
  • Περίπου το 50% των ασθενών με ΠΣ θα αναπτύξουν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία (π.χ., πτώση σε επεξεργασία πληροφοριών, μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση, εκτελεστικές λειτουργίες κ.ά.)

«Το ταξίδι των ασθενών με ΠΣ στην Ελλάδα»

Συμπεράσματα από την ποιοτική έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Μάιος 2019)

Ενημέρωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από την Roche Hellas

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Ελλάδα, η ΠΣ συνιστά μια ανατροπή στη ζωή του ατόμου, η οποία δημιουργεί διάφορους φόβους, ωστόσο, τα άτομα κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και να διαχειριστούν την νόσο.

Στη διαδικασία αυτή πηγές υποστήριξης είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι Σύλλογοι ατόμων με ΠΣ, άλλοι πάσχοντες από ΠΣ, ο γιατρός τους με τον οποίο αναπτύσσουν στενή σχέση.

Κάθε ασθενής με ΠΣ είναι μοναδικός. Κάποιοι ασθενείς μιλούν ανοιχτά για την ΠΣ στο οικογενειακό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ άλλοι δεν αποκαλύπτουν την ύπαρξή της, φοβούμενοι επιπτώσεις στην εργασία τους και πιθανό στιγματισμό.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ανάγκη για ιδιωτικές πληρωμές. Επιπρόσθετα, επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για την ΠΣ και την αναπηρία και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Ενημέρωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από την Roche Hellas

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη.

Πιθανοί παράγοντες εμφάνισης είναι: γενετική προδιάθεση (π.χ. φύλο, εθνικότητα, οικογενειακό ιστορικό), περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, κάπνισμα, στρες, γεωγραφικό πλάτος) και μολυσματικοί παράγοντες (π.χ. ιός Epstein-Barr, ερπητοϊός).

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση εμφανίζεται κυρίως με δύο μορφές

  • 85% των ασθενών θα διαγνωστεί με  Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΔΠΣ)
  • 15% των ασθενών θα διαγνωστεί με Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ)

Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Ενημέρωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από την Roche Hellas

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ζει μία φυσιολογική ζωή.

Γι’ αυτό και η πρώιμη διάγνωση, καθώς και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό πραγματοποιήθηκαν από τη Roche Hellas σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα σε 4 πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας.

#akoutaminimata

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *