Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί το γυναικείο πληθυσμό.

Πρόκειται για την ασθένεια που παραμορφώνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφού αυτό κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το πρόβλημα, που είναι ιδιαίτερα αισθητό το καλοκαίρι αφού τα πόδια είναι εκτεθειμένα σε πιο ανοικτά παπούτσια όπως τα πέδιλα, δημιουργείται κυρίως στο γυναικείο  πληθυσμό.

Οι λόγοι μπορεί να είναι γενετικοί αλλά και «τεχνικοί» αφού όπως όλα δείχνουν τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια επιβαρύνουν τα δάκτυλα των ποδιών.

Διαβάστε εδώ τι είπαν οι ασθενείς μετά από τις επεμβάσεις τους.

Οριστική απαλλαγή μόνο με χειρουργείο

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί οριστικά το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν κάθε βράδυ με στόχο να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα, αλλά όμως αυτή η πρακτική δεν μπορεί να θεραπεύσει οριστικά το κότσι. Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει την ασθενή.

Ποια επέμβαση είναι ιδανική για μένα;

Μέχρι σήμερα το κότσι αντιμετωπιζόταν με επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπου με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος θεραπείας για το κότσι χρησιμοποιείται σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει η ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία της και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα κ.α).

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν πως η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών και δεν έχει εφαρμογή σε αυτού του τύπου την παραμόρφωση.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ με τη κα Σταματούκου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χειρουργείο

Αντιμετωπίστε ανώδυνα το κότσι

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά ενώ οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες. Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες.

Δεν τοποθετείται γύψος ή νάρθηκας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι.

Η ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού ενώ ανάλογα με το είδος της εργασίας η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα από το χειρουργείο στο σπίτι της.

Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με την κ. Σταματούκου Άννα, Ορθοπεδικός Χειρουργός, τηλ.2106837010 & 6944475635

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *