Αν ξύνεστε όταν αγχώνεστε, κάνετε πολύ καλά

Αν σας φέρνει το στρες φαγούρα, ώρα να μάθετε πως δεν είστε μόνοι.

Πιθανότατα δε εκτελείτε μια πανάρχαια στρατηγική αποφυγής σύγκρουσης που εξελίχθηκε μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν!

Αυτό μας λένε ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Πλίμουθ που πέρασαν οχτώ μήνες στο Πουέρτο Ρίκο μελετώντας μια ομάδα μακάκων. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν οι συνήθειές τους αναφορικά με το… ξύσιμο.

Οι επιστήμονες βρήκαν λοιπόν πως οι πίθηκοι ξύνονταν συνήθως όταν βίωναν οξύ κοινωνικό στρες. Όταν είχαν να διαχειριστούν καταστάσεις δηλαδή με υψηλόβαθμα μέλη της αγέλης ή με άγνωστους μακάκους.

AP_17107438132370

Τα αποτελέσματά τους εναρμονίζονται με αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει για το ανθρώπινο στρες. Και εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ίδια ακριβώς αντίδραση όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αφεντικά μας ή όταν μας πλησιάζουν ξένοι.

Και όπως μας λέει η επιστήμη, έχουμε καλό λόγο, καθώς όλα γίνονται για να αποφύγουμε αχρείαστες συγκρούσεις και περιττή επιθετικότητα. Τα μεγάλα κεφάλια της αγέλης των πιθήκων εμφάνιζαν εξάλλου πολύ λιγότερη επιθετικότητα όταν είχαν απέναντί τους μακάκες με φαγούρα.

AP_17150735794768

Ακόμα και οι πίθηκοι αναγνωρίζουν δηλαδή το αμήχανο ξύσιμο ως σημάδι άγχους, κι έτσι κάθονται στα αυγά τους. «Καθώς το ξύσιμο είναι δείγμα κοινωνικού άγχους, οι πιθανοί επιτιθέμενοι μπορεί να αποφεύγουν να επιτεθούν στα στρεσαρισμένα άτομα γιατί αυτά εμφανίζουν απροσδόκητες συμπεριφορές», μας λέει ο επικεφαλής της μελέτης Jamie Whitehouse.

Κανείς δεν θέλει να παίρνει περιττά ρίσκα και το αμήχανο ξύσιμο είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος να παίρνει ο άλλος το μήνυμα. Έστω κι αν είναι το αφεντικό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *