Ακόμα κι αν δεν πίνεις γουλιά, το συκώτι σου μπορεί να καταστραφεί από το αλκοόλ!

Ακόμα κι αν δεν πίνεις γουλιά, το συκώτι σου μπορεί να καταστραφεί από το αλκοόλ!

Η βλάβη στο συκώτι είναι από τις γνωστότερες και συχνότερες επιπτώσεις της χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ, μόνο που δεν είναι πάντα έτσι.

Υπάρχουν και βακτήρια του εντέρου μας που παράγουν αλκοόλη και μπορούν πράγματι να καταστρέψουν το συκώτι ακόμα και σε ανθρώπους που δεν βάζουν γουλιά οινοπνευματωδών ποτών στον οργανισμό τους!

Και είναι μάλιστα συχνότερο από όσο νομίζουμε, όπως μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism», καθώς η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος πλήττει 1 στους 4 περίπου ενήλικες παγκοσμίως. Τα αλκοολικά αυτά λίπη συσσωρεύονται στο συκώτι και η αιτία αυτής της ηπατοπάθειας είναι μάλιστα άγνωστη για την ώρα.

Ακόμα κι αν δεν πίνεις γουλιά, το συκώτι σου μπορεί να καταστραφεί από το αλκοόλ! 1

Οι ασθενείς τους στην πλειονότητά είναι ασυμπτωματικοί ή με ελάχιστα συμπτώματα και η νόσος αποκαλύπτεται συνήθως τυχαία σε κάποιο βιοχημικό ή απεικονιστικό έλεγχο ρουτίνας. Ο Jing Yuan και η κινεζική ομάδα του μελέτησαν έναν ασθενή που έπασχε από σοβαρής μορφής μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και κάθε φορά που έτρωγε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, μεθούσε.

Αναλύοντας τα συμπτώματα, συνειδητοποίησαν πως το φαινόμενο προερχόταν από τα βακτήρια του εντέρου: «Εντυπωσιαστήκαμε που τα βακτήρια μπορούν να αποδώσουν τόσο πολύ αλκοόλ. Όταν το σώμα σου υπερφορτώνεται και δεν μπορεί να διασπάσει την αλκοόλη που παράγουν αυτά τα βακτήρια, τότε μπορείς να εμφανίσεις μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ακόμα και αν δεν πίνεις».

Ο Yuan βρήκε πως το 60% του δείγματος των Κινέζων που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη ηπατοπάθεια είχαν στο έντερό τους αυτά τα βακτήρια. Τα οποία παρήγαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κάποιες φορές οι ασθενείς βίωναν ακόμα και συμπτώματα μέθης…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *