Βίαιη επιστροφή στα ελλείμματα

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr 

H βίαιη επιστροφή στα ελλείμματα θα είναι μια από τις βασικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία. Μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει από φέτος τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά και να σχηματίσει ακόμη ένα πακέτο μέτρων στήριξης για τον χειμώνα, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα κλείσει τελικώς πάνω από το 7%. Για το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να σχηματίσει καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία των εσόδων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα -από την επόμενη Δευτέρα ξεκινά η… βάσανος της πληρωμής των μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων της φετινής χρονιάς- όσο και για το ύψος των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Κομισιόν.

Τα 2,7 δισ. του Sure

Ήδη χθες εγκρίθηκε το δάνειο των 2,7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος Sure για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης. Το ποσό θα αρχίσει να εκταμιεύεται από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα εισρεύσει στη χώρα στο σύνολό του μέχρι το τέλος του έτους. Θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος αλλά θα εγγραφεί και ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ένα τμήμα από τις δαπάνες που έχει ήδη κάνει (αλλά και θα εξακολουθήσει να κάνει) η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των μέτρων τόνωσης της απασχόλησης.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εγκρίσεις από την Κομισιόν όχι μόνο για δάνεια, αλλά και για επιδοτήσεις οι οποίες επίσης θα συμπεριληφθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *