Τουρκία: Συνεχίζεται ο κατήφορος της λίρας σε νέο ιστορικο χαμηλό

Τουρκία: Συνεχίζεται ο κατήφορος της λίρας σε νέο ιστορικο χαμηλό

Τουρκία: Συνεχίζεται ο κατήφορος της λίρας σε νέο ιστορικο χαμηλό 1

REUTERS/MURAD SEZER

Τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας, καθώς το νόμισμα το οποίο από τις αρχές του έτους έχει χάσει περί του 24% της αξίας του, σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας άγγιξε το 7,80 νέο ιστορικό χαμηλό, όταν στο κλείσιμο της Παρασκευής είχε διαμορφωθεί το 7,6725, ενώ σήμερα περί της 11:40 πμ ώρα Ελλάδος το τουρκικό νόμισμα σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στο 7,7830 μετά από υποχώρηση 1,44%.

Στο ήδη δυσχερές περιβάλλον για την τουρκική οικονομία και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει το νόμισμα με αύξηση των επιτοκίων, ήρθε να προστεθεί η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Νάγκορνο-Καραμπάχ.

«Η νέα γεωπολιτική ένταση έχει πυροδοτήσει φόβους είναι ότι η Τουρκία παρασύρεται σε άλλη μία περιφερειακή σύγκρουση», τονίζει ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management.

Η λίρα παρουσιάζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και έχει χάσει τη μισή του αξία σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε τους αναλυτές την Πέμπτη όταν αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25%, προχωρώντας την πολιτική της πολιτική για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα η τραπεζική ρυθμιστική αρχή BDDK της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι μειώνει τον απαιτούμενο δείκτη ενεργητικού επί των καταθέσεων των τραπεζών σε 90% από 95%.

Πηγή:Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *