Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου

Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου

Στον λόφο του βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Λέσβου

Το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου και το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο του νησιού το οποίο οικοδομήθηκε στη βυζαντινή εποχή, πάνω στα ερείπια αρχαίων τειχών.

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Μία εκδοχή τοποθετεί την κατασκευή του στον 6ο αιώνα, την εποχή του Ιουστινιανού, άλλη στον 13ο αιώνα, όταν σκοπός του ήταν να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι και οι Φράγκοι επιδρομείς.

Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου 1

Το 1373 το κάστρο ενισχύθηκε και επισκευάστηκε ενώ η σημερινή μορφή του είναι το αποτέλεσμα των εργασιών του 14ου αιώνα και των οθωμανικών προσθηκών μετά το 1462. Η θέση του ήταν στρατηγική ενώ για να περάσει κανείς περνούσε από τρεις πύλες. Η εξωτερική τοποθετείται στην οθωμανική περίοδο ενώ η τρίτη στον 14ο αιώνα.

Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου 2

Εκτιμάται πως στον λόφο του βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο από την ακρόπολη των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων δεν σώζεται τίποτα.

Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου 3

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το κάστρο του Μολύβου από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *