Το εργοστάσιο – φάντασμα που βρίσκεται δίπλα στο κύμα και η άγνωστη ιστορία του


Πότε έβαλε οριστικά λουκέτο

Η Χαρτοποιία Αιγίου πολλοί μπορεί να έχουν προσπεράσει χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία της και πώς έφτασε να γίνει εργοστάσιο – φάντασμα, αλλά έχει πολλά να μας πει για τον παρελθόν της.

Η Χαρτοποιία Αιγίου βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου και τίποτα δεν θυμίζει ένα εργοστάσιο που κάποτε άκμασε και έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Σήμερα στέκει έρημο και με πολλές ζημιές, μαρτυρώντας την πλήρη εγκατάλειψή του επί σειρά ετών. Και μπορεί σήμερα να έχει αυτή την εικόνα που σε παραπέμπει σε ένα κτήριο – φάντασμα αλλά κάποτε η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Αποτέλεσε, εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Η Χαρτοποιία Αιγίου άνοιξε τις πόρτες της και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σχεδιάστηκε από Σουηδούς αρχιτέκτονες. Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από το κλείσιμο της Χαρτοποιίας υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό του μηχανήματα και αντικείμενα των εργαζομένων.

Το σίγουρο είναι ότι η Χαρτοποιία Αιγίου δημιούργησε επί σειρά ετών πολλές νέες θέσεις εργασίας και είχε συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ανάπτυξη της περιοχής. Όλα αυτά μέχρι μέχρι το 1960 καθώς έπειτα το εργοστάσιο άρχισε σταδιακά να παρακμάζει. Το 1975 το εργοστάσιο αντιμετώπισε τα πρώτα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την χρεοκοπία να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Τελικά το 1984 η Χαρτοποιία Πάτρας κήρυξε πτώχευση και έτσι το 1985 έκλεισε και το εργοστάσιο του Αιγίου. Το λουκέτο μπήκε οριστικά το 1991 οπότε και και έγινε εκκαθάριση της περιουσίας. όπως αναφέρει το exploringgrrece.

Σχετικά Tags

Αίγιο

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *