Το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ προς Μητσοτάκη

Σε δεύτερο τηλεφώνημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο διαβεβαιώνοντάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η Άγκυρα έχει καταστεί αποδέκτης της όχλησης της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη επικοινωνία  του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Από την πλευρά της η αμερικανική Προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη επικοινωνία, σημείωνε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προσέθετε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Ακολούθησε επικοινωνία του Ντ. Τραμπ-με τον Ερντογάν, για το περιεχόμενο της οποίας  οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας εξέδωσαν μία γενικόλογη ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ο οι δύο άνδρες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *