Talk of the market: Σοφή η απόφαση για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου

Βαρίδι για το ΑΕΠ ο τουρισμός. Τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο είναι κρίσιμα και κρισιμότερα θα είναι αυτά για το γ’ τρίμηνο. Με βάση τις ανακοινώσεις και με μαθηματικούς υπολογισμούς, είναι πιθανό να διορθωθεί η πρόβλεψη για την ύφεση το 2020 – η οποία σήμερα τοποθετείται στο 8%.

Σοφή η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Οι προσφορές που δέχτηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έφτασαν στα 18,2 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά πάνω από 7 φορές κι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός έθετε τον πήχη στην άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ.

Το χρηματιστήριο συνεχίζει ανοδικά σήμερα υιοθετώντας εν μέρη την θετική προδιάθεση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Nasdaq στη Νέα Υόρκη βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω από τις 12.000 μονάδες στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων για τις βιομηχανικές παραγγελίες, την κατανάλωση και τις θέσεις εργασίας. Ευνοϊκός άνεμος και από την Ευρώπη… για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη ότι υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, ήτοι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο μέτωπο της πανδημίας.

Συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδεύεται από υπουργούς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Προετοιμάζονται οι εξαγγελίες που θα γίνουν στο πολιτικο-οικονομικό forum της ΔΕΘ που ανοίγει αυλαία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Άρχισαν οι πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα e-auction. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας της μετά από εξάμηνη παύση λόγω πανδημίας. Σήμερα είναι αναρτημένοι συνολικά 73.841 πλειστηριασμοί και για την άλλη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 792.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,08%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,25%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,08%.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ ανέλαβε την παραγωγή σωλήνων χάλυβα πολύ μεγάλου μήκους για το έργο Colibri της Shell στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Πέντε κοινοπραξίες υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το έργο 515 εκατ. ευρώ για δημόσια έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων. Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο Thales με την Unisystems, την κοινοπραξία των OTE-Byte-Veridos Matsoukis, τη γαλλική Idemia με τη Neurosoft (θυγατρική του ΟΠΑΠ), την ένωση Belgian Zetes Group σε συνεργασία με την Space Hellas και την ουγγρική Any και την κοινοπραξία Austria Card / Inform Lykos σε συνεργασία με το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale).

H μειωμένη τουριστική κίνηση του Αυγούστου 2020 οδήγησε τον συνολικό τζίρο του oμίλου Jumbo σε μικρή μείωση (-2%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Στο 10,9% υπολογίζεται η πτώση πωλήσεων στο οκτάμηνο.

Σε βελτίωση επιδόσεων στο κρίσιμο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου προσβλέπει η διοίκηση του ομίλου Fourlis, που επενδύσει στο ψηφιακό κανάλι καθώς και σε νέα καταστήματα με στόχο την ενίσχυση των μεριδίων των σημάτων του στους κλάδους: οικιακού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών (ΙΚΕΑ, Intersport και The Athlete’s Foot – ΤAF αντίστοιχα).

Χάρης στην υψηλή ζήτηση για προϊόντα υγιεινής και οικιακής χρήσης εν μέσω πανδημίας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου Γρ. Σαράντης ευνοήθηκε σε ένα βαθμό στο α’ εξάμηνο, περίοδο κατά την οποία ο κύκλος εργασιών του ενισχύθηκε κατά 6,7% στα 183,69 εκατ. ευρώ και τα καθαρά του κέρδη κατά 14,39% στα 15,62 εκατ. ευρώ ενώ αυξήθηκε και το περιθώριο καθαρού κέρδους σε 8,50% από 7,93% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα, παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη 13,7% στα 67,64 εκατ. ευρώ ενώ στις χώρες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν 63,2% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, η αύξηση ήταν 2,98% στα 116,05 εκατ. ευρώ. 

Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση της Forthnet, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα περί την 8η Σεπτεμβρίου 2020.

Τη διανομή μικτού μερίσματος 0,01 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των μετόχων της Viochalco. Το μικτό ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία. Ημερομηνία καταβολής είναι η 9η Σεπτεμβρίου και θα γίνει μέσω της τράπεζας ING Belgium.

Τη διανομή συνολικού μερίσματος 1.221.567,54 ευρώ, ήτοι 0,01 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου ενέκρινε η γενική συνέλευση του Ιασώ. Μετά την παρακράτηση φόρου 5% οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,0095 ευρώ ανά μετοχή. 

naftemporiki.gr

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *