Ευρωζώνη: Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

EPA/ANDY RAIN

Οι προσδοκίες για αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαψεύστηκαν, καθώς αυτές μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο παρά την άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω του Covid-19, με τα είδη ένδυσης και υπόδησης να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ σημείωσαν αύξηση 0,4% σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Ιούλιο 2019). Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν αύξηση 1,5% και 3,5% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και τσιγάρων παρέμειναν σταθερές σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 1,5% σε ετήσια βάση, αλλά οι πωλήσεις άλλων προϊόντων, εκτός των τροφίμων, μειώθηκαν 2,9% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις υφασμάτων, ρούχων και παπουτσιών έκαναν βουτιά 10,6% και 25,8% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων, οι οποίες είχαν αυξηθεί με διψήφια ποσοστά σε μηνιαία βάση τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημείωσαν αύξηση μόνο 4,3% τον Ιούλιο και σημείωναν πτώση 10,8% σε ετήσια βάση, παρά την έναρξη της περιόδου των διακοπών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *