Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι

Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι

Η αστραφτερή μητρόπολη με τους χρυσούς αμμόλοφους και τα παγκοσμίου φήμης καταστήματα

Το Ντουμπάι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι μια πόλη γνωστή στη Μέση Ανατολή για τον «φιλελευθερισμό» της.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Ωστόσο, αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το Ντουμπάι, υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις και κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Ενδυματολογικός κώδικας

Αν και είναι μια από τις πιο δυτικοποιημένες πόλεις στη Μέση Ανατολή, το Ντουμπάι βρίσκεται σε μια μουσουλμανική χώρα που έχει τις δικές της συντηρητικές πεποιθήσεις. Ο κώδικας ένδυσης είναι σημαντικός. Αν και σε πολλά τουριστικά μέρη οι επισκέπτες φορούν σορτς και κοντά μανίκια, είναι σημαντικό να ντύνεστε προβλεπόμενα έξω από τις τουριστικές ζώνες, δηλαδή καλύπτοντας τα χέρια και τα πόδια σας.

Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι 1

Κοινωνικοί κανόνες

Η πόλη έχει πολλούς κοινωνικούς κανόνες – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος δεν επιτρέπεται καμία δημόσια εκδήλωση αγάπης (για παράδειγμα, κρατώντας τα χέρια ή τα δημόσια φιλιά). Τα ξενοδοχεία μπορούν να απαιτήσουν πιστοποιητικά γάμου από τα ζευγάρια, καθώς ένας άλλος νόμος επιτάσσει ότι ένα άγαμο ζευγάρι δεν επιτρέπεται να μείνει στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Επίσης, οι γυναίκες δεν πρέπει να πηγαίνουν σε μπαρ ή σε κλαμπ δίχως ανδρική συνοδεία. Ο λόγος είναι ότι οι ντόπιοι άνδρες θα σας θεωρήσουν «διαθέσιμες» και θα υποστείτε ενοχλητικό φλερτ. Το Ντουμπάι επισκέπτονται πολλές αλλοδαπές ιερόδουλες πολυτελείας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να σας  παρενοχλήσουν, επειδή θα σας θεωρήσουν «εργαζόμενη» εάν σας συναντήσουν μόνη σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης.

Αλκοόλ

Το Ντουμπάι μπορεί να είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά όπως στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους ξένους. Αυτό να το έχετε υπόψη σας κατά την επιλογή του ξενοδοχείου που θα μείνετε, γιατί πολλά από αυτά δεν πωλούν ή σερβίρουν αλκοόλ. Ωστόσο, μην διστάσετε να ζητήσετε ένα τιρμπουσόν εάν έχετε το δικό σας μπουκάλι κρασί. Τα ξενοδοχεία πιθανότατα θα σας παράσχουν ένα.

Αν θέλετε να ζήσετε τη νυχτερινή ζωή, θυμηθείτε ότι τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα συνήθως κλείνουν γύρω στη 1.00 π.μ. το αργότερο. Να γνωρίζετε επίσης ότι εάν είστε έξω αργότερα από τη 01.00 και κάνετε θόρυβο/φασαρία, μπορεί να συλληφθείτε για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ακόμα κι αν είστε συνεπιβάτης κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, μπορεί να βρεθείτε κατηγορούμενος.

Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι 2

Υπερβολική ζέστη

Η χαμηλή τουριστική περίοδος του Ντουμπάι είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται στους 38 βαθμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζέστη και η υγρασία είναι πολύ κακός συνδυασμός.

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ντυθείτε ανάλογα για τους καλοκαιρινούς μήνες (από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο). Φορέστε βαμβακερά ρούχα και καλύψτε το κεφάλι σας για να προστατευθείτε από τον ήλιο.

Μεταφορά

Το μετρό και το τρένο είναι εξαιρετικοί τρόποι για να μετακινηθείτε στην πόλη, ωστόσο υπάρχουν και εδώ κανόνες. Απαγορεύεται ένας άνδρας να κάθεται δίπλα σε γυναίκα, το πέταμα σκουπιδιών, να σας πάρει ο ύπνος σε μέσο μαζικής μεταφοράς, να τρώτε ή να πίνετε μέσα σε ΜΜΜ, όπως και να ανεβάζετε τα πόδια στα καθίσματα. Οι κανόνες είναι αριθμημένοι, οπότε να τους γνωρίζετε, ώστε να μην σας επιβάλλουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Όσο για τη χρήση ταξί, πολλοί από τους οδηγούς δεν είναι ντόπιοι. Πάρτε χάρτη μαζί σας αν δεν ξέρετε πού πηγαίνετε.

Εάν ενοικιάσετε αυτοκίνητο, θυμηθείτε ότι οι οδηγοί έχουν απρόβλεπτες συμπεριφορές οδήγησης. Το Ντουμπάι είναι μια μεγάλη πόλη με πολλά εργοτάξια και κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνήθως διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας, να μην ξεπερνάτε το όριο ταχύτητας (οι δρόμοι παρακολουθούνται με ραντάρ) και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο δρόμο. Οι οδηγοί θα επιταχύνουν, θα σας κόψουν, θα χρησιμοποιήσουν ξαφνικά τα αλάρμ και οδηγούν πολύ επικίνδυνα, όπως στις περισσότερες αραβικές χώρες.

Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι 3

Απάτες

Το Ντουμπάι είναι γεμάτο τουρίστες, έτσι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τους επισκέπτες. Σε εμπορικά κέντρα, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να σας προσεγγίσουν δίνοντας σας κάποιο δώρο που τελικά είναι απάτη, όπως για παράδειγμα η πώληση ταξιδιωτικών πακέτων.

Οι γρήγορες ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα σας χρεώσουν για οποιεσδήποτε ζημιές προκύψουν κατά την ενοικίαση του οχήματός τους.

Οι οδηγοί ταξί μπορούν ακόμη να σας ζητήσουν επιπλέον χρήματα.

Προειδοποίηση για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους υπόκεινται σε παρενόχληση στο Ντουμπάι. Το Ντουμπάι έχει αρκετούς ντόπιους άντρες που πιστεύουν ότι οι μόνες γυναίκες είναι απλώς απελπισμένες για… φλερτ. (Ντόπια… «καμάκια»). Αυτοί οι άνθρωποι αν και δεν αποτελούν την πλειοψηφία είναι σε κάθε περίπτωση ενοχλητικοί, και η αστυνομία του Ντουμπάι θα σας βοηθήσει. Έχουν υπάρξει μερικές περιπτώσεις όπου πλησιάζουν κυρίες που ταξιδεύουν μόνες τους και τους προσφέρουν διάφορα. Για κάποιο λόγο, ένα «όχι, ευχαριστώ» δεν φαίνεται να τους αποθαρρύνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά φωνάξτε τους και απειλείστε να καλέσετε την αστυνομία. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να τους διώξετε.

Stay Safe! Συμβουλές και προειδοποιήσεις για κινδύνους στο Ντουμπάι 4

Προειδοποίηση για φαρμακευτική αγωγή

Εάν μεταφέρετε και παίρνετε φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αντίγραφο των συνταγών και ένα σημείωμα γιατρού όταν ταξιδεύετε στο Ντουμπάι. Εάν οι αρχές αποφασίσουν να προβούν σε εξέταση αίματος για οποιονδήποτε λόγο, είναι πιθανό να υποστείτε τις συνέπειες του νόμου εάν στο αίμα σας βρεθεί φάρμακο που χορηγείται μόνο με συνταγή ή κάποια άλλη απαγορευμένη ουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *