Quest: Γραμμές χρηματοδότησης 150 εκατ. ευρώ και θετικές επιδόσεις στο Q1

Quest: Γραμμές χρηματοδότησης 150 εκατ. ευρώ και θετικές επιδόσεις στο Q1

Quest: Γραμμές χρηματοδότησης 150 εκατ. ευρώ και θετικές επιδόσεις στο Q1 1

Αύξηση σε πωλήσεις (+18,2%), λειτουργική κερδοφορία EBITDA (+6%) και προ φόρων κέρδη ΕΒΤ (+2,7%) εμφάνισε ο όμιλος Quest στο α’ τρίμηνο, ταυτόχρονα με οριακή μείωση στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (-2%), ενώ παρά την πανδημία διατήρησε την καλή χρηματοοικονομική του κατάσταση.

H ρευστότητα του ομίλου παραμένει ικανοποιητική, με τα συνολικά διαθέσιμα και τις γραμμές χρηματοδότησης να ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται συνεπώς ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του ομίλου Quest είναι διαχειρίσιμες, με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 5,3 εκατ. ευρώ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μεταβολή από τις 31/12/2019, οφείλεται κυρίως στο κεφάλαιο κίνησης και η τάση αυτή παρατηρείται κάθε χρόνο την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Οι επενδύσεις του ομίλου στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, εκ των οποίων οι 848.000 ευρώ αφορούν σε εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου από την QE και περίπου 1 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανάπτυξη υποδομών της ACS.

Αναλυτικότερα ανά δραστηριότητα:

Προϊόντα Πληροφορικής (εταιρείες: Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm):

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+23,8%), ενώ μειώθηκε η προ φόρων κερδοφορία (κατά 0,8 εκατ. ευρώ ή -40% σε σχέση με το 2019), καθώς πέρυσι είχε επηρεαστεί θετικά κατά́ 1,4 εκατ. ευρώ, λόγω αντιστροφής παλαιότερων έκτακτων προβλέψεων. Αφαιρουμένης της εν λόγω θετικής επίδρασης στα περυσινά αποτελέσματα, η φετινή κερδοφορία της δραστηριότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems):

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2020 υπήρξε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+19,9%) αλλά και σημαντική βελτίωση στην προ φόρων κερδοφορία (+65,5%) η οποία οφείλεται κυρίως στην βελτίωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων. 

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS – Courier):

Στο α΄ τρίμηνο του 2020 υπήρξε βελτίωση στις πωλήσεις (+9,7%) με σχεδόν αντίστοιχη βελτίωση στην προ φόρων κερδοφορία (+8%). 

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Cardlink):

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις (-13,4%) και στην προ φόρων κερδοφορία (-28,6%), που οφείλεται τόσο στην ωρίμανση της αγοράς των POS, όσο και στην ανανέωση της συμφωνίας με τις τράπεζες που προβλέπει εκπτώσεις τζίρου για τα έτη 2018 – 2020, καθώς και μειωμένες τιμές στη νέα διάρκειά της (2020 – 2024). 

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy):

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2020 υπερδιπλασιάστηκαν τα μεγέθη της εταιρείας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 13,5MW, στη διάρκεια του 2019. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι σήμερα ~26 ΜW.

Οι λοιπές μη κατανεμηθείσες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μητρική εταιρεία, η οποία, εξαιρουμένων των ενδοομιλικών μερισμάτων, παρουσιάζει έσοδα περίπου 425.000 ευρώ και οριακή κερδοφορία. 

Οι προοπτικές εν μέσω πανδημίας (Covid-19) 

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη εκτίμηση της διοίκησης. Τα μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Απριλίου και κατ’ επέκταση του δευτέρου τριμήνου. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η πανδημία Covid-19 ενδεχομένως θα επηρεάσει και τα επόμενα τρίμηνα, ανάλογα με την περαιτέρω εφαρμογή έκτακτων μέτρων, αλλά και την πορεία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα του ομίλου που επλήγη περισσότερο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής είναι η πληροφορική, όπου συνολικά η κάμψη των πωλήσεων τον Απρίλιο δεν υπερέβη το 15%. Μετά την άρση του lock down οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές και καλύτερες του αναμενόμενου, καθώς εμφανίζεται ανάκαμψη των πωλήσεων. H δραστηριότητα της Unisystems δεν επηρεάστηκε, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες ταχυμεταφορών της ACS (~ 87% των εσόδων) παρουσίασε άνοδο, που συνεχίστηκε και τον Μάιο. Σε αντιδιαστολή, οι υπηρεσίες ταχυδρομείου (~11% των εσόδων) παρουσίασαν διψήφια μείωση. Η Cardlink παρουσίασε διψήφια μείωση εσόδων κατά τη διάρκεια του Απριλίου, λόγω της έναρξης της νέας συμφωνίας με τις τράπεζες, αλλά και της μείωσης των συναλλαγών λόγω του lockdown. H επίδραση της πανδημίας είχε αρνητική επίδραση στα έσοδα κατά περίπου 10%, αλλά ήδη κατά τον μήνα Μάιο οι συναλλαγές επανέκαμψαν στα περυσινά επίπεδα. Η παραγωγή και η διάθεση ενέργειας προερχόμενη από φωτοβολταϊκά συστήματα, συνεχίζεται κανονικά και επομένως δεν αναμένεται αρνητική επίπτωση από την κρίση του Covid-19 στη λειτουργία και στα έσοδα της εταιρείας.

naftemporki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *