Ποια μέτρα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναφερθεί στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, καθώς αυτό προκαλεί ανακλαστικές αντιδράσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ενα πακέτο μέτρων –το οποίο θα αξιοποιεί τα υπερπλεονάσματα έως το 2022 που προβλέπονται στο μνημόνιο, θα διασώζει το «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλεί τις αυστηρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους θεσμούς– επιχειρεί να διαμορφώσει τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο, ώστε να το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός σήμερα στη ΔΕΘ.

Υπό την έννοια αυτή, το βασικό κομμάτι των εξαγγελιών αναμένεται να αφορά κυρίως μειώσεις φόρων και εισφορών, ώστε να έχουν την επίφαση του αναπτυξιακού προσανατολισμού και να μην προκαλέσει τους θεσμούς, από τους οποίους η κυβέρνηση διεκδικεί κυρίως και πάνω απ’ όλα την αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Ποια μέτρα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 1

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι:

1. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που δίνεται σε νέους κάτω των 25 ετών, με ταυτόχρονη όμως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 13,3% για κύρια σύνταξη. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί σενάριο για αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση με ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ τον μήνα. Το κόστος των μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει υπολογιστεί σε 150 εκατ. ευρώ.

3. Επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Το συγκεκριμένο μέτρο προεβλέπετο ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου ορίου και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2020. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση για εφαρμογή του από το 2019.

4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 30%. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη σε «λαϊκές» γειτονιές και μικρότερη σε ακριβότερες περιοχές. Με τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ ή κατά 10%. Σήμερα τα έσοδα ανέρχονται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Συντάξεις

Από την άλλη, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναφερθεί στη ΔΕΘ στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, καθώς αυτό προκαλεί ανακλαστικές αντιδράσεις και στους θεσμούς και σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ετσι, η κυβέρνηση θα αποφύγει κατά το δυνατόν να αναφέρεται στο θέμα, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Εξάλλου, ακόμη και η Κομισιόν, που θεωρούσε αχρείαστο το μέτρο, έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση για τις περικοπές των συντάξεων είναι πρόωρη και το θέμα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο κατά την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Μέχρι τότε το καλύτερο είναι η σιωπή, έχουν συμβουλεύσει την κυβέρνηση όσοι διάκεινται θετικά στο αίτημα για αναστολή του μέτρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *