Οι ναοί στο Κάστρο Κυθήρων

Οι ναοί στο Κάστρο Κυθήρων

ΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Οι ναοί στο Κάστρο Κυθήρων

Στην πόλη στα Κύθηρα, στους πρόποδες του λόφου όπου κείται το κάστρο, στην βόρεια πλευρά, βρίσκεται ο οικισμός που καλείται Μέσα Βούργο ή Κλειστό Βούργο (ιταλικά: Borgo Serato).

Ο οικισμός γειτνιάζει προς νότο με τα τείχη του κάστρου, ενώ περιστοιχίζεται από ένα εξωτερικό τείχος που προσδιορίζει και τα όρια του οικισμού προς βορρά. Το Μέσα Βούργο επικοινωνούσε με μία πύλη με το κάστρο και μαζί αποτελούσαν την παλιά πόλη των Κυθήρων. Σύμφωνα με το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, πηγές αναφέρουν ότι από το 1500 και μετά οι δύο οικιστικές ζώνες (το κάστρο και το Μέσα Βούργο) έσφυζαν από ζωή.

Στο Μέσα Βούργο αριθμούνται σύμφωνα με τις πηγές 14 ναοί. Χρονολογούνται περίπου στον 14ο και 15ο αιώνα, πληροφορία που απορρέει από τις αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό τους. Η τεχνοτροπία των αγιογραφιών είναι της Κρητικής Σχολής.

Σήμερα σώζονται οι εξής ναοί:

  1. Άγιος Χρυσόστομος
  2. Άγιος Γιώργης ο Καλουτσιάνικος
  3. Άγιος Ιωάννης ο Δραπανέζος
  4. Σωτήρας ο Καλουτσιάνικος, Μεσοχωρίτισσα
  5. Αγία Τριάδα, Αρχιστράτηγος
  6. Άγιος Αθανάσιος
  7. Άγιος Φίλιππος οι οποίοι διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση

Άγιος Βασίλειος και Άγιος Δημήτριος που είναι ερειπωμένοι. Δε σώζονται, ούτε υπάρχουν ίχνη τους, αλλά γνωρίζουμε την ύπαρξή τους από τις πηγές ήταν οι: Άγιος Θεόδωρος, Άγιοι Σαράντα και Αγία Παρασκευή. Πολλοί από τους ναούς είναι ιδιόκτητοι και ανήκουν σε οικογένειες οι οποίες μεταβιβάζουν την κυριότητα από γενιά σε γενιά.

Οι ναοί που βρίσκονται στον οικισμό του Κάστρου είναι:

  1. Παναγία Μυρτιδιώτισσα (αρχικά καθολική με την ονομασία Παναγία των Λατίνων)
  2. Παναγία Ορφανή
  3. Παντοκράτορας, Άγιος Ιωάννης.

Σήμερα όλοι οι ναοί χαίρουν της φροντίδας της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τους ναούς του Μέσα Βούργου αφού πάρετε πληροφορίες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων ή το Μουσείο Θυρεών στο Κάστρο. Τον Αύγουστο ανοίγουν όλα τα ιδιωτικά εκκλησάκια του Μέσα Βούργου και είναι επισκέψιμα με παρουσία ξεναγού. Αξίζει να τα βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Ελάτε στα Κύθηρα!

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Κύθηρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *