Μικρή πρόοδος στις συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους

Μικρή πρόοδος στις συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους 1

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς αποτέλεσμα, παρά την κάποια πρόοδο που σημειώθηκε, έληξαν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών. Παρόλο που οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στο Εuroworking Group της Πέμπτης που θα γίνει στο Παρίσι, το χρονικό περιθώριο για πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πλέον τόσο μικρό που αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν θα είναι εύκολα εφικτή.

«Η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Ολοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν και εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μιαν απόφαση όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Αλλά για το ΔΝΤ σίγουρα μιαν απόφαση που θα ληφθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος ή ακόμα και στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα έρθει πολύ αργά, μη επιτρέποντας στο Ταμείο να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση, καθώς δεν θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να το ενεργοποιήσει, αλλά και να κάνει και αξιολόγηση που είναι απαραίτητη.

Συνέχεια συζητήσεων

Οι συζητήσεις, όμως, εκτός από αυτές που θα εξελιχθούν στο Εuroworking Group της Πέμπτης, θα συνεχιστούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα βρεθεί στη Χάγη και σε συνάντηση με τον ομόλογό του θα συζητήσει μεταξύ άλλων και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εφόσον η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες λίγες μέρες, το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο: Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια δεν το επιτρέπουν, αλλά η συμφωνία για το χρέος γίνεται αργότερα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο στέλνει κλιμάκιο στην Αθήνα κάποια στιγμή ίσως τον Ιούλιο και εκεί συντάσσεται έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Εκεί είναι πολύ πιθανό να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς και θα έχουν ληφθεί τα μέτρα από τους Ευρωπαίους εταίρους που μπορεί να το καταστήσουν βιώσιμο αλλά και το άρθρο 4 είναι πιο ελαστικό ως προς τα όρια του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως και έχει ήδη συμφωνηθεί είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα με ρόλο τεχνικού συμβούλου και θα συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Δύσκολη εξίσωση

Πάντως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του G7, παραμένει αρκετά δύσκολη η εξίσωση που καλείται να λύσει η γερμανική πλευρά και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Γιατί από τη μία πρέπει να βρει έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητεί το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου, να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *