Νέο παραγωγικό μοντέλο ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο

Νέο παραγωγικό μοντέλο ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο

Νέο παραγωγικό μοντέλο ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο 1

Στην επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο, στα κόκκινα δάνεια και στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου επικεντρώθηκε η συζήτηση του προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο χαμηλότερος βαθμός εποπτείας για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτραπούμε ξανά στο δημοσιονομικό σκέλος. Απαραίτητο συστατικό για να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές είναι –σύμφωνα με τον κ. Κόλλια– και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, που και αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά και δέσμευση των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, πάγια θέση του Επιμελητηρίου είναι η παροχή της δυνατότητας στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή που έχει προσφερθεί στο fund. Ταυτόχρονα τα μέλη του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στην ορθή διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων, με ταυτόχρονο σεβασμό στην πρώτη κατοικία και διασφάλιση της προστασίας της, όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Στο σημαντικό ζήτημα των επενδύσεων, το ΟΕΕ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέα παραγωγικό μοντέλο το οποίο να μην είναι κρατικοδίαιτο και να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες που να διευκολύνουν τις επενδύσεις. Οπως είπε ο κ. Κόλλιας, απαιτείται η συμφωνία σε ένα φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και οι κινήσεις εκείνες που θα απλοποιήσουν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *