Μητσοτάκη από Κύπρο: Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ

Μητσοτάκη από Κύπρο: Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ


Προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέμα εθνικό, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και θα είναι παρούσα στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται τουλάχιστον εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Όσοι μιλούν για δυο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και διεμήνυσε στην Άγκυρα αλλά και στον κ. Τατάρ ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η Τουρκία, ενώ η ελληνική πλευρά είναι παρούσα, προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια.

Αναστασιάδης: Αναμένουμε αλληλεγγύη της ΕΕ με ενεργό εμπλοκή σε μελλοντικό διάλογο

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς για εμπλοκή σε μια έναρξη διαλόγου δεν αναιρεί την ανάγκη για ένα δημιουργικό κλίμα, καθώς υπό συνθήκες απειλής ή μονομερών ενεργειών δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος.

Συνεπώς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, απαιτείται η συμβολή Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας μονομερείς ή έκνομες ενέργειες που θα δημιουργήσουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο κλίμα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 – 26 Μαρτίου, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τη συνεργασία τους ενόψει και της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις επιλογές της Ένωσης για την ακολουθητέα πορεία.

Θέλουμε να πιστεύουμε πρόσθεσε, ότι η ΕΕ θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του κυπριακού.

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *