Μεγάλη απόσταση ΔΝΤ- Βερολίνου για ελάφρυνση χρέους

Μεγάλη απόσταση ΔΝΤ- Βερολίνου για ελάφρυνση χρέους 1

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης θα πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις.

Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, γνωρίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι μία δύσκολη άσκηση.

Μπορεί οι δύο βασικές πλευρές, Βερολίνο και Ταμείο, να μην ήρθαν πιο κοντά, ωστόσο έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τους χρονικούς περιορισμούς που έχουν αλλά και τις κόκκινες γραμμές τους. Γι’ αυτό και μετά τη σύνοδο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το χρέος, τις επόμενες μέρες και πριν από το Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι δύο θέσεις

Οι βασικές θέσεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση του Washington Group την περασμένη Παρασκευή, είναι βασικά δύο. Από τη μία η Γερμανία, με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, εξέφρασε την ανάγκη σύνδεσης του μηχανισμού ελάφρυνσης χρέους με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία. Για το Βερολίνο, ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος και κάθε φορά που θα αποφασίζεται μία περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως και τώρα με κάθε έγκριση εκταμίευσης.

Από την άλλη, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις. Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί για όλα τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, δηλαδή και για διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου και για το δάνειο του ESM που συμφωνήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα και όχι μόνο στα δάνεια του EFSF, όπως προτείνει η ευρωπαϊκή πλευρά.

Η επιμονή του ΔΝΤ σε αυτό το αίτημα προβλημάτισε τους Ευρωπαίους, καθώς δείχνει ότι το Ταμείο δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση που είχε εκφράσει πέρυσι, ενώ εκτιμούσαν ότι το θέμα αυτό είχε ξεπεραστεί.

Κατά τη συνάντηση που είχε η κ. Λαγκάρντ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, τόνισε «τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Πιέσεις στην κυβέρνηση

Η ελληνική πλευρά δέχτηκε πιέσεις να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα προαπαιτούμενα που παραμένουν για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Από τα 88 που πρέπει να ολοκληρωθούν, περίπου 12 από αυτά είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ζητάει το ΔΝΤ και έχουν παραμείνει ανολοκλήρωτες από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όσον αφορά την έγκριση ενός νέου προγράμματος. Το ΔΝΤ μπορεί να εγκρίνει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει την απαραίτητη αξιολόγηση «εξπρές» πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον ανήσυχος για πιθανές περαιτέρω απαιτήσεις που μπορεί να προβάλει το Ταμείο για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και ότι στο τέλος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα είναι κατώτερη από αυτήν που αναμένει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *