Κρίσιμη για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Κρίσιμη για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Κρίσιμη για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης 1

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης «είναι εξαιρετικά κρίσιμη» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Εurogroup της Παρασκευής στην Σόφια.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο – staff level agreement SLA τον Μάιο «το οποίο θεωρώ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι «τα 88 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής εκπληρωθεί σε πολύ μικρό βαθμό, όμως τα περισσότερα είναι επακόλουθες ενέργειες από ήδη υφιστάμενη νομοθέτηση». Συγχρόνως παραμένουν ανοιχτά τα μεγάλα θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο Eurogroup στην Σόφια θα υπάρξει συζήτηση και για την μεταμνημονιακή εποχή, όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ήθελα να ανεβάσω τις προσδοκίες για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στη Σόφια».

«Θα έχουμε αποφάσεις τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση του», τόνισε διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση, όλα θα αποφασιστούν όταν θα υπάρχει η αξιολόγηση και αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο».

Τόνισε δε ότι η συνολική συμφωνία θα περιέχει και την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την επιτήρηση και την αξιολόγηση και το δημοσιονομικό μαξιλάρι που θ επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Αναμένεται ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει την αναπτυξιακή στρατηγική – την οποία παρουσίασε σε γενικές γραμμές και ο κ. Χουλιαράκης στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *