Με συναυλία του τσεχικού κουαρτέτου Ensemble Martinu και εκθέσεις του τσεχικού πολιτισμού ξεκινά στις 30/6 το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Με συναυλία του τσεχικού κουαρτέτου Ensemble Martinu και εκθέσεις του τσεχικού πολιτισμού ξεκινά στις 30/6 το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Με συναυλία του τσεχικού κουαρτέτου Ensemble Martinu και εκθέσεις του τσεχικού πολιτισμού ξεκινά στις 30/6 το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου 1

Με συναυλία του τσεχικού κουαρτέτου Ensemble Martinu (Martinu piano ensemble – Prague piano quartet) στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και τα εγκαίνια εκθέσεων που παρουσιάζουν πολλαπλές όψεις του πολιτισμού της Τσεχίας, ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το μουσικό σύνολο, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, χώρας με μακρά παράδοση στη μουσική, η οποία είναι φέτος η τιμώμενη του Φεστιβάλ Ολύμπου, ιδρύθηκε το 1978 και έχει ταξιδέψει με διαφορετικές συνθέσεις σε όλο τον κόσμο δίνοντας 1.500 συναυλίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

O Μίροσλαβ Ματέικα – φλάουτο, καλλιτεχνικός διευθυντής, η Ράντκα Πρεϊσλέροβα βιολί, ο Μπλένταρ Ζαϊμι – τσέλο και ο Στέπαν Κος – πιάνο στον εμβληματικό χώρο του Δίου θα ερμηνεύσουν κομμάτια από Σούμπερτ, Σοπέν, Μότσαρτ, Ντβόρζακ, Ραβέλ κα.

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εικαστικών εκθέσεων “Η ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα”, “Μνημεία UNESCO της Τσεχικής Δημοκρατίας”, “Jiri Sliva – Cafe DADA” – έκθεση χαρακτικών έργων του Γίρι Σλίβα και “Ανασκόπηση” – έκθεση φωτογραφίας του Jindrich Streit.

Μία από τις εκθέσεις είναι αφιερωμένη στον Φραντς Κάφκα (1883 – 1924) – έναν από τους σημαντικότερους μοντερνιστές λογοτέχνες του 20ου αιώνα, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έζησε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του στην Τσεχία. Η έκθεση είναι μία παρουσίαση των κυριότερων σταθμών της ζωής και του λογοτεχνικού έργου με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Το πολυδιάστατο έργο του σύγχρονου χαράκτη, γελοιογράφου και εικονογράφου βιβλίων, Γίρι Σλίβα, προβάλλεται σε δύο εκθέσεις. Η σύγχρονη Τσεχία μέσα από σκηνές της καθημερινότητας που έχει αιχμαλωτίσει ο φακός του Jindrich Streit με ρεαλισμό και ποιητική διάθεση είναι το θέμα έκθεσης φωτογραφίας. Οι εκθέσεις που επιμελήθηκε ο Νίκος Γραίκος θα διαρκέσουν από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Με 47 εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλασσικής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες, αναλόγια και αρχαιολογικούς περιπάτους και κινηματογράφο το Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται φέτος το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργιος Χ. Χανδόλιας, ανέφερε πως “η καλλιτεχνική επιλογή έχει ως βασικό άξονα το θέατρο και γύρω του κινούνται δρώμενα, παράπλευρες εκδηλώσεις, κλασική μουσική, αναλόγια, κινηματογράφος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης”. “Φέτος θα έχουμε μια απλωμένη διαδικασία με παράλληλες εκδηλώσεις. Το Αρχαίο Θέατρο του Δίου απορροφά τον βασικό όγκο των παραστάσεων οι οποίες θεατρικές παραστάσεις είναι ουσιαστικά εκείνες του Φεστιβάλ Επιδαύρου καθώς έτσι εξασφαλίζουμε την εγκυρότητα και την ποιότητα. Παράλληλα όμως επεκταθήκαμε και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους: την Αρχαία Πύδνα, τα Λείβυθρα, το Κάστρο του Πλαταμώνα, την Παναγία την Κονταριώτισσα. Ανοιχτήκαμε σε παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και σε συνεργασίες με την Περιφέρεια ή με άλλους κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Στηρίξαμε το πρόγραμμα με νέους δημιουργούς και συνεργασίες όπως με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι οποίες και θα επεκταθούν στο μέλλον” τόνισε ο κ. Χανδόλιας.

Συνάντηση εθελοντών του Φεστιβάλ

Συνολικά 140 πολίτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν φέτος στο ανθρώπινο δυναμικό που εξυπηρετεί τις αναγκαιότητες του Φεστιβάλ Ολύμπου, στην υποδοχή, εξυπηρέτηση, διευκόλυνση, ενημέρωση και κάθε είδους υποστήριξη στους θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Πιερίας και όχι μόνο.

Ο θεσμός του εθελοντισμού αποτελεί για τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) πολυσήμαντο εργαλείο τόσο στην οργάνωση όσο και τη λειτουργία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου, διαχρονικά, αναφέρεται σε ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 23 Ιουνίου μετά από πρόσκληση του τομέα εθελοντισμού του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Η συνάντηση είχε στόχο την εύρυθμη συνεργασία παλαιών και νέων εθελοντών, αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση τους στους τρόπους και τις διαδικασίες της παρεχόμενης εθελοντικής τους προσφοράς, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *