Και ο λαϊκισμός τρέφει τον ιό

Ο κορωνοϊός επανακάμπτει για τα καλά στις χώρες-τουριστικές δεξαμενές που βρίσκονται πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, προκαλώντας ανησυχία για εισαγωγή κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Τα χαμηλά, στην αρχή, επίπεδα διασποράς του ιού στις χώρες της Βαλκανικής είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι ο οδικός τουρισμός από τον Βορρά θα δώσει ανάσα στην οικονομία μας και οι παραθεριστικοί προορισμοί είχαν κάνει ήδη τις ετοιμασίες τους.

Ομως ο ιός επανήλθε δριμύτερος με επίκεντρο τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, δύο χώρες που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό, και τώρα ο πήχυς χαμηλώνει. Τι έφταιξε και, ενώ οι γείτονες πανηγύριζαν στην αρχή ότι τιθάσευσαν την απειλή, τρέχουν τώρα να πάρουν και πάλι μέτρα ώστε να ελέγξουν την εξάπλωσή της;  Οι εκλογές επέτρεψαν στο «τζίνι να βγει από το μπουκάλι» και να διασπαρεί με ταχύτητα στις κοινωνίες. Στη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση, υπό την πίεση των ηγετών της ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας, χαλάρωσε τα μέτρα ώστε να εορταστεί το Ραμαζάνι και έκτοτε η COVID-19 «κάνει πάρτι», ιδιαιτέρως στις συνοικίες και στις πόλεις με ισχυρό αλβανικό στοιχείο. Διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου στη Σερβία, η ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία είχε σταματήσει, και στην τηλεόραση τους επιστήμονες είχε υποκαταστήσει ο λαϊκιστής πρόεδρος Βούτσιτς, ο οποίος επιδιδόταν σε προπαγάνδα υπέρ του κόμματός του σαν να μην υπήρχε η απειλή. Για να γίνει περισσότερο αρεστός και να φέρει ψήφους στο κόμμα, άνοιξε τα γήπεδα στους φιλάθλους και τα κέντρα διασκέδασης στους νέους, οι οποίοι έβγαλαν τις μάσκες και συνωστίζονταν στα νυχτερινά κλαμπ και στις καφετέριες του Βελιγραδίου χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο.

Το κόμμα του Βούτσιτς κέρδισε με συντριπτικό ποσοστό (63%) τις εκλογές, αλλά ο Σέρβος ηγέτης βρέθηκε από την επομένη ενώπιος ενωπίω με τις επιλογές του. Δύο υπουργοί του και η πρόεδρος της Βουλής, που πρωταγωνίστησαν σε αγκαλιές και χειραψίες, δίχως μάσκες εννοείται, κατά τους επινίκιους πανηγυρισμούς, αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και, παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης της πραγματικότητας, τα κρούσματα και οι νεκροί έκτοτε αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αναγκάζοντας την κυβέρνησή του να λάβει εκ νέου αυστηρά μέτρα.

Παρά ταύτα, η Ε.Ε. επέλεξε να ανοίξει τα σύνορά της προς τη Σερβία, όχι όμως προς τη Βόρεια Μακεδονία. Ισως γιατί ο Βούτσιτς χρειάζεται ένα «δωράκι» τώρα που καλείται να λάβει επώδυνες αποφάσεις στο θέμα του Κοσόβου. Ολα έχουν μια τιμή, ακόμη και ο κορωνοϊός.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *