Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό!

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό!

Ο πύργος που έχει γίνει μουσείο θα είναι δυνατό «χαρτί» στο γαλλικό τουρισμό

Έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου στη Γαλλία όχι για να δουν τον Πύργο του Άιφελ, ούτε για τον Λουδοβίκο… Ένα όνομα ξέρουν: το Ναπολέοντα.

Έτσι, οι Γάλλοι παίζουν το πιο δυνατό χαρτί του τουρισμού τους και ανακαίνισαν τον πύργο του Φοντενεμπλό, ένα κάστρο που έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στον Ναπολέοντα.

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 1

Το chateau de Fontainebleau άνοιξε ξανά τις πύλες του, στο ομώνυμο δάσος, νοτίως του Παρισιού, πρώην κατοικίας δυναστειών της Γαλλίας. Μετά την ανακαίνισή του που αναμένεται να προσελκύσει πολλούς ξένους επισκέπτες, γοητευμένους από τον Γάλλο αυτοκράτορα.

«Οι Κινέζοι έρχονται για να δουν τον Ναπολέοντα», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Φρανσουά Εμπέρ, ο πρόεδρος των Ανακτόρων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Παρισιού και τα οποία είδαν επί οκτώ αιώνες να περνούν από εκεί γόνοι των οίκων των Καπέτων, των Βαλουά, των Βουρβόνων, της οικογένειας Βοναπάρτη, του οίκου της Ορλεάνης.

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 2

«Δεν ωφελεί σε τίποτε να μιλάς στους ξένους για τον Φραγκίσκο Α΄, ακόμη και για τον Λουδοβίκο 14ο», τον λαμπερό “Βασιλιά Ήλιο”, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πύργο των Βερσαλλιών, εκτιμά ο Εμπέρ.

Βάσει μελετών που δείχνουν ότι ο Ναπολέων Α΄(αυτοκράτορας από το 1804 έως το 1814 και τρεις μήνες το 1815) ήταν η πιο γνωστή προσωπικότητα της Γαλλίας στο εξωτερικό, ο πύργος έχει τον καλύτερο πρεσβευτή του για να δει την επισκεψιμότητα του να αυξάνεται (περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες ετησίως).

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 3

Το μουσείο έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για να πετύχει τον στόχο αυτό: τη μοναδική αίθουσα του θρόνου που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στη Γαλλία, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και την εμβληματική σκάλα σε σχήμα πετάλου αλόγου, μαζί με το μουσείο που βρίσκεται σε μια πτέρυγα από το 1986 και που επαναλειτουργεί από τα τέλη Φεβρουαρίου μετά εννέα μήνες εργασιών.

Κατά την ανακαίνιση επανασχεδιάστηκαν πέντε από τις εννέα αίθουσες του πύργου.

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 4

Επιπλέον το μουσείο εφοδιάστηκε με 88 σπάνια κομμάτια – «τεράστιος αριθμός», δηλώνει ο συντηρητής Κριστόφ Μπεγιελέ.

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 5

Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι ένα σερβίτσιο τσαγιού «εξέχουσας πολυτελείας» αξίας 500.000 ευρώ. Στο σερβίτσιο αυτό, έργο του 1812 του περίφημου εργοστασίου των Σεβρών, διακρίνονται ο Ναπολέων Α’, η αυτοκράτειρα Μαρία Λουίζα, ο γιος τους βασιλιάς της Ρώμης και οι πριγκίπισσες της αυτοκρατορίας. Επίσης, μια ταμπακιέρα του αυτοκράτορα που είναι διακοσμημένη με μια σκηνή από κυνήγι στο Φοντενεμπλό και ένα σχεδιάγραμμα του πύργου και των περιχώρων του, ένδειξη της προσήλωσης του αυτοκράτορα σε αυτό τον τόπο που είχε χαρακτηρίσει «πραγματική κατοικία βασιλέων».

Οι τουρίστες θέλουν Ναπολέοντα και οι Γάλλοι ανοίγουν το Φοντενεμπλό! 6

Για τους επικεφαλής του πύργου του Φοντενεμπλό, ο Ναπολέων Α’ που είχε σώσει το Φοντενεμπλό από την καταστροφή μετά τη Γαλλική Επανάσταση παραμείνει μια ξεχωριστή φυσιογνωμία δύο αιώνες μετά την παραίτησή του από την ηγεμονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *