Η Apple θα μειώσει την παραγωγή του iPhone X

Η Apple θα μειώσει την παραγωγή του iPhone X

Η Apple θα μειώσει την παραγωγή του iPhone X 1

Η Wall Street Journal έγραψε ότι η Apple ενημέρωσε τους προμηθευτές της να μειώσουν κατά το ήμισυ την παραγωγή του iPhone X σε 20 από 40 εκατ. κομμάτια.

Συνεχίστηκε και χθες η πτώση της τιμής της μετοχής της Αpple, καθώς αυξάνονται τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να αναθεωρεί προς τα κάτω κατά 50% τον στόχο της για την παραγωγή του δημοφιλούς iPhone X. Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

Χθες, η εφημερίδα The Wall Street Journal επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα για το ότι ο αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας ενημέρωσε τους προμηθευτές του να περικόψουν κατά το ήμισυ την παραγωγή σε 20 από 40 εκατ. μονάδες το πρώτο τρίμηνο (με λήξη τον Δεκέμβριο) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην αμερικανική αγορά η τιμή της μετοχής της Apple χθες, στις πρωινές συναλλαγές να υποχωρήσει 0,78% στα 166,57 δολάρια. Τη Δευτέρα ήταν η εφημερίδα Nikkei, η οποία ανέφερε τα ίδια στοιχεία και προκάλεσε πτώση της μετοχής κατά 1%.

Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται αν τελικά το πολυαναμενόμενο και περιζήτητο iPhone X των 999 δολαρίων είναι μια συνέχεια των επιτυχημένων προϊόντων του ιδρυτή τής Apple Στιβ Τζομπς, ή απλώς κάτι όχι και τόσο εντυπωσιακό. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τα δημοσιεύματα για την αναθεώρηση, πολλοί αναλυτές και ειδικοί της υψηλής τεχνολογίας έλεγαν πως θα υπάρξουν διαδοχικές αναβαθμίσεις του νέου iPhone X, μιας και είναι το πρώτο με τόσο εξελιγμένο ντιζάιν τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το θεωρούσαν σημαντικό κίνητρο για αναβαθμίσεις. Τώρα, όμως, υπαναχωρούν, επικαλούμενοι το υψηλό τίμημα για την απόκτηση της συσκευής, το οποίο πιθανότατα ευθύνεται για τη χαμηλότερη ζήτηση – κι αυτό ακριβώς έκανε και την εταιρεία να μειώσει την παραγωγή του. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.businessinsider.com, η Apple θα καθυστερήσει την ενημέρωση του λογισμικού στο iPhone, ώστε να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση διάφορων σφαλμάτων προγραμματισμού. Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν και οι αγωγές εις βάρος της, λόγω μη ενημέρωσης των καταναλωτών για επιβράδυνση της λειτουργίας παλαιότερων μοντέλων της που είχαν προβληματικές μπαταρίες.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, εγείρονται διάφορα ερωτήματα για το αν η εταιρεία μπορεί όντως να συντηρήσει μεσοπρόθεσμα τον γρήγορο ρυθμό αύξησης των εσόδων της, χωρίς να λανσάρει ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο. Συν τοις άλλοις, η Apple ίσως πλέον να ακολουθεί διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του ιδρυτή της Στιβ Τζομπς, όπως αναφέρει το Reuters. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στην αμερικανική και στη διεθνή αγορά διέθεσε την περίοδο των εορτών οκτώ μοντέλα iPhone αξίας 350 έως 1.000 δολ.

Αυτή την κίνηση μπορεί να την ερμηνεύσει κανείς ότι δεν στοχεύει, όπως ο Στιβ Τζομπς, στα υψηλότερα βαλάντια, αλλά επιλέγει τη στρατηγική του «να δημιουργήσουμε iPhone για όλους». Aναλυτές προβλέπουν ότι το δεύτερο τρίμηνο (με λήξη τον Μάρτιο) τα έσοδά της θα φθάσουν τα 60 δισ. δολ., ενώ προηγουμένως έκαναν λόγο για 67 δισ. δολ. Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο (που έληξε τον Δεκέμβριο) αναμένουν έσοδα 87 δισ. δολ., ενώ εκτιμούν πως μέσα στο 2018 θα πουληθούν μόνον 220 εκατ. iPhone έναντι 216,7 εκατ. το 2017 και 231,2 εκατ. το 2015 – οπότε είχε σημειωθεί και ρεκόρ πωλήσεων.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *