Ερευνητές «πάντρεψαν» ρομπότ με μανιτάρια και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον


Τι θα γινόταν αν παίρναμε ένα μανιτάρι και του δίναμε ένα ρομποτικό σώμα; Αυτό πρέπει να ήταν ένα από τα ερωτήματα που θέλησαν να απαντήσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell το περασμένο έτος, όταν αποφάσισαν να ρίξουν μια καλλιέργεια βρώσιμων μανιταριών king oyster σε δύο ρομπότ. Τα ρομπότ μανιταριών που προέκυψαν ήταν εκπληκτικά δραστήρια.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά από πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ρομπότ μπορούσαν πράγματι να μεταφράσουν την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα των μανιταριών σε διαφορετικές περιβαλλοντικές ενδείξεις, επιτρέποντάς τους να προωθήσουν τις κινήσεις της συσκευής.

Η συγχώνευση ζωντανών οργανισμών με μηχανές δεν είναι ακριβώς μια νέα ιδέα, και κάποιοι, όπως ο Elon Musk, ελπίζουν ακόμη και να συγχωνεύσουν μια μέρα τον άνθρωπο με τη μηχανή (βλ. Neuralink). Με αυτό το πείραμα, όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα ρομπότ μανιταριών όχι μόνο μπορούν να λειτουργήσουν αλλά και να εξελιχθούν και να βελτιωθούν.

Στην πραγματικότητα, όταν η ομάδα ανέπτυξε το μυκήλιο στα ηλεκτρονικά των ρομπότ, ήταν σε θέση να αισθάνονται και να ανταποκρίνονται στο περιβάλλον, όχι μόνο να οδηγούν τις ίδιες τις συσκευές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι μύκητες αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο δίκτυο κυβερνοτεχνολογίας, ειδικά από τη στιγμή που μοιράζονται νευρωνικά δίκτυα που μοιάζουν πολύ με αυτά που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές και η Ρομποτική. Αυτά τα δίκτυα είναι συνήθως κρυμμένα από την οπτική επαφή, ωστόσο, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε εύκολα ότι τα έμβια όντα λειτουργούν παρόμοια με τα ηλεκτρονικά, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο περνούν μηνύματα στα διάφορα μέρη του σώματός τους.

Εφαρμόζοντας όμως διαφορετικούς αλγορίθμους στις μηχανές και τροφοδοτώντας στη συνέχεια την έξοδο αυτή σε μονάδες μικροελεγκτών, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα ρομπότ μανιταριών μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν και ότι τα μανιτάρια είναι κάτι παραπάνω από ικανά να λειτουργούν μόνα τους και να γίνονται ανεξέλεγκτα. Δοκίμασαν επίσης να δουν αν τα μανιτάρια μπορούν να εναλλάσσουν διαφορετικές μηχανικές αντιδράσεις και διαπίστωσαν ότι, πράγματι, μπορούν.

[via]



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *