Επιμένει στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης ο Γ. Στουρνάρας

Επιμένει στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης ο Γ. Στουρνάρας

Επιμένει στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης ο Γ. Στουρνάρας 1

«Η προληπτική πιστωτική γραμμή επιτρέπει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ», σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας.

Επανήλθε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρότασή του υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, την οποία είναι σαφές ότι υποστηρίζει πλέον ανοιχτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να πει ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το αποθεματικό ασφαλείας. «Τα δύο εργαλεία δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά», είπε σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζει ότι «αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση». Ωστόσο σημειώνει, επιχειρηματολογώντας υπέρ της προληπτικής γραμμής ότι αυτή «επιτρέπει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, παρόλο που οι τίτλοι αυτοί υπολείπονται κατά πέντε βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση».

«Επιπλέον», σημειώνει, «με το waiver θα μειωθεί και το κόστος δανεισμού του κράτους διότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου τομέα (σ.σ. το QE) της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μέσω των κατάλληλων αποφάσεων του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση του waiver, όταν θα λήξουν τα ισχύοντα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, είναι να ζητήσει η χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή. Διαφορετικά η ΕΚΤ δεν δίνει το waiver».

Eπικαλέστηκε, εξάλλου, τα παραδείγματα της Πολωνίας και του Μεξικού που πήραν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ και προσέφυγαν επιτυχώς στις αγορές, χωρίς να κάνουν χρήση της. Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων εμποδίζει στην παρούσα συγκυρία την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά όταν εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αυτή θα είναι πολύ ευκολότερη.

Σχετικά με την κρίση στην Ιταλία, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μελετήσει το παράδειγμα της Ελλάδας από το α΄ εξάμηνο του 2015 και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έφτασε τότε στο χείλος της καταστροφής. Θεωρώ, είπε, ότι η Ιταλία θα συμπεριφερθεί προσεκτικά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *