Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και αναβάθμιση υποδομών μέσω 5 δράσεων του ΕΣΠΑ

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και αναβάθμιση υποδομών μέσω 5 δράσεων του ΕΣΠΑ

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και αναβάθμιση υποδομών μέσω 5 δράσεων του ΕΣΠΑ 1

Την έναρξη πέντε νέων δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για στοχευμένες δράσεις που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, «ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών και υλοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αναβάθμιση βασικών υποδομών, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας».

Οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ είναι:

• «Ανοιχτά κέντρα εμπορίου»  (προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ): Στοχεύουν στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Ο δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο ή Επιμελητήριο θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη λογική της «έξυπνης πόλης». Ο μέγιστος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα κατατεθούν είναι 1,9 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 100%.

• «Ψηφιακό βήμα» (προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ) και • «Ψηφιακό άλμα»  (προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ): Αφορούν στην υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων για στοχευμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακό βήμα», μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ στη δράση «Ψηφιακό άλμα» από 55.000 έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και καλύπτονται δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών που παρέχονται από τρίτους.

• «Ποιοτικός εκσυγχρονισμός»  (προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ): Αφορά μεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από 50.000 έως 400.000 ευρώ. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, καθώς και για τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτων. Με ποσοστό επιδότησης 50% θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες που αφορούν στον σχεδιασμό, στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, στα μεταφορικά μέσα, καθώς και στην προμήθεια παραγωγικού εξοπλισμού και στο μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέου προσωπικού).

• «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων – Παραγωγή ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία»  (προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ): Δυνητικοί δικαιούχοι είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 400 κλινών για την Περιφέρεια Αττικής και 200 κλινών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *