Επαναστατική επικάλυψη για κάθε ύφασμα μειώνει φυσικά τη θερμοκρασία του σώματος!


Μπορεί να μπήκαμε επίσημα στο Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν τόσο εύκολα, ενώ δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη και τα κύματα καύσωνα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Αν και σίγουρα θέλουμε να μειώσουμε τα προβλήματα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, ορισμένοι ερευνητές αναζητούν πιο πρωτότυπους τρόπους προσέγγισης αυτών των προβλημάτων, όπως η δημιουργία ρούχων που δροσίζουν το σώμα και μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του έως και κατά 13 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τη θερμοκρασία του αέρα.

Οι επιστήμονες του University of Massachusetts Amherst δημιούργησαν μια εύκαμπτη επίστρωση με βάση την κιμωλία που μπορεί να προστεθεί σε κάθε είδους ύφασμα. Μόλις προστεθεί στο ύφασμα, τα ρούχα μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος έως και 9 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα ρούχα που δεν τη διαθέτουν.

Το ωραίο με αυτήν την τεχνολογία είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε ύφασμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο, μετατρέποντας σχεδόν κάθε ρούχο σε «φυσικό aircondition» για το σώμα. Επιπλέον, επειδή η επίστρωση είναι επιφανειακή, δεν αλλάζει ουσιαστικά το υλικό με κανέναν τρόπο. Δεν διεισδύει καν στις ίνες, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η επίστρωση είναι επίσης αρκετά ισχυρή ώστε να αντέχει στο πλυντήριο, οπότε αφού προστεθεί, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ότι μπορεί να φύγει αργότερα. Η δυνατότητα μετατροπής σχεδόν οποιουδήποτε ρούχου σε πιο δροσερό ύφασμα θα είναι επίσης επαναστατική, ειδικά σε μέρη όπου οι καύσωνες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η απόδοση του υλικού μειώνεται μετά από αρκετές πλύσεις. Γι’ αυτό οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί πλέον στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διάρκειας και μένει να δούμε σε κάποια μελλοντική ενημέρωση εάν θα τα καταφέρουν. Θα ήταν, αναμφίβολα, μια σημαντική εξέλιξη με τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Cristofer Maximilian on Unsplash

[via]



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *