Χαμηλώνει τις προσδοκίες της Αθήνας για τις συντάξεις ο Σεντένο

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για ενδεχόμενες «εκπτώσεις» σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφερόμενος στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

«Αναμένω ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της», είναι το μήνυμα του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών προς την ελληνική κυβέρνηση, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια της Αθήνας για μείωση των περικοπών στις συντάξεις, αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των ευνοϊκών όρων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πάντως, βλέπει «περισσότερο χώρο για ευελιξία» στις πολιτικές που θα χαραχθούν μετά τον Αύγουστο.

Ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί τις μεταρρυθμίσεις για μείωση της φορολογίας, ενώ αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας παράλληλα πως παρότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, προβλέποντας τριμηνιαίους ελέγχους, η ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών της Ενωσης.

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι αγορές θα αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον» τη βιωσιμότητά του, ενώ τονίζει ότι μακροπρόθεσμα «υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση, εάν κριθεί απαραίτητο».

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *