Αυτή ίσως είναι μια λύση για την αυτονομία των smartphones


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν τη λύση για να μην ξεμένουμε ποτέ από μπαταρία στο smartphone μας: μικροσκοπικά ηλιακά panels!

Η απευθείας φόρτιση ενός smartphone με ένα μίνι ηλιακό πάνελ από την οθόνη ακούγεται σαν μια πολύ μακρινή τεχνολογία, αλλά έχει ήδη δημιουργηθεί. Μια κορεατική ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ηλιακό πάνελ που επιτρέπει την φόρτιση του smartphone απευθείας με ηλιακή ενέργεια.

Η ομάδα μηχανικών από τη Σχολή Ενεργειακής και Χημικής Μηχανικής του UNIST κατάφερε να δημιουργήσει ένα διαφανές ηλιακό panel και μια μονάδα με απόδοση 14,7% ώστε να μπορεί να φορτίζει τη συσκευή.

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με τη διαμόρφωση ολικής οπίσθιας επαφής (ABC), δηλαδή τοποθετεί όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα στο πίσω μέρος. Χρησιμοποίησαν επίσης την τεχνολογία Seamless Modularization για την εξάλειψη των κενών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας εντελώς διαφανούς κυψέλης κρυσταλλικού πυριτίου (c-Si), σαν να ήταν γυαλί, για την καλύτερη ενσωμάτωση στη συσκευή και ένα ηλιακό πάνελ χωρίς μεταλλικά καλώδια.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, διότι πρόκειται για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να διευκολύνει τη φόρτιση του smartphone οπουδήποτε, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να επισημανθεί είναι η αποδοτικότητα. Παρόλο που το διαφανές ηλιακό panel έχει καλή απόδοση, τα αδιαφανή panels προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση και συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με τον περοβσκίτη. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως απαιτείται φωτισμός για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία των διαφανών panels.

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι τα ηλιακά πανελ μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες βιομηχανίες. Μεταξύ των οποίων μπορούμε να επισημάνουμε την ενσωμάτωση σε κτίρια ή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το σύστημα BIPV.

Το σύστημα που δημιούργησαν οι Κορεάτες επιστήμονες είναι μια ακόμη πρόοδος προς την κατεύθυνση των ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας, γνωστός ως BIPV, είναι ηλιακές μονάδες που ενσωματώνονται απευθείας στα δομικά στοιχεία. Για παράδειγμα, σε ένα κτίριο θα αντικαθιστούσε ένα παραδοσιακό κεραμίδι με ένα που διαθέτει ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ, δηλαδή εκπληρώνοντας μια διπλή λειτουργία ως παραγωγός ενέργειας και στέγη. Άλλα παραδείγματα είναι οι φορητές μπαταρίες και smartwatches με ενσωματωμένα ηλιακά panels.

[via]



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *