Αδ. Γεωργιάδης: Ποτέ δεν είχαν δοθεί τόσα χρήματα για ενίσχυση επιχειρήσεων σε τόσο μικρό διάστημα

Αδ. Γεωργιάδης: Ποτέ δεν είχαν δοθεί τόσα χρήματα για ενίσχυση επιχειρήσεων σε τόσο μικρό διάστημα

Αδ. Γεωργιάδης: Ποτέ δεν είχαν δοθεί τόσα χρήματα για ενίσχυση επιχειρήσεων σε τόσο μικρό διάστημα 1

Τα στοιχεία της πραγματικής αγοράς δείχνουν ότι έχουμε λιγότερα «λουκέτα» επιχειρήσεων από τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι κι ότι με ταχύτερο τρόπο από ποτέ άλλοτε έχουν διατεθεί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις τα μεγαλύτερα ποσά στήριξης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επικαλούμενος στοιχεία από το Γενικό Μητρώο Επιχιερήσεων (ΓΕΜΗ), ο υπουργός ανέφερε ότι η πραγματική εικόνα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά, όπως κάποιοι ίσως εύχονται… ή ελπίζουν, αλλά διατηρείται η τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, παρά την κρίση. Κάλεσε δε τις επιχειρήσεις να μπουν και να κάνουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, σημειώνοντας πως «είναι κρίμα να μην πάρουν αυτά τα λεφτά».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας, επισήμανε πως το υπουργείο Ανάπτυξης κινήθηκε «ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, κι αυτό είναι μια εθνική επιτυχία». Με το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ 1 μειώθηκε η γραφειοκρατία, ώστε να απαιτούνται 5 αιτήσεις ηλεκτρονικές. Αρχικά το ΤΕΠΙΧ είχε ορίζοντα τριών μηνών και χθες υπογράφτηκε παράταση για 2 μήνες ακόμα, μέχρι Αύγουστο, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Επίσης, τόνισε πως «με το εργαλείο αυτό διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων κι έτσι 300.000 εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις τους μπήκαν και στηρίχθηκαν με αυτό το πρόγραμμα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα ότι δε θα χάσουν τη δουλειά τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΤΕΠΙΧ δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο. «Υπήρξε και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λειτούργησε για 14 μήνες και δόθηκαν 403 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Με το ΚΕΠΙΧ 2 που ενεργοποιήσαμε εμείς, σε αυτές τις 7,5 εβδομάδες έχουν δώσει 1.483 εκατ. ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «όσοι μας ασκείτε κριτική ότι δεν κινούμαστε με ταχύτητα, μπορείτε να κάνετε την σύγκριση».

Αναφερόμενος στο Εργοδοτικό ταμείο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου «καταφέραμε το πρόγραμμα να βρεθεί και πάλι στην αγορά». Έχουν ολοκληρωθεί 1.155 αιτήσεις, οι τράπεζες έχουν εγκρίνει 1.143 και σήμερα θα εγκριθούν και οι άλλες 12 αιτήσεις. Ουσιαστικά, όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε ήδη δώσει σχεδόν 1.006 εκατ. ευρώ σε διάστημα λιγότερο από 10 μέρες. Αν αυτό δεν είναι ταχύτητα, τι άλλο θέλετε να κάνουμε; Να πετάμε λεφτά από τα μπαλκόνια;».

Ο κ. Γεωργιάδης άσκησε διμέτωπη επίθεση, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να δίνουν χρήματα σε όποιον ζητάει χωρίς κριτήρια, γιατί αυτό είναι ανεύθυνο ως προς τις καταθέσεις των πολιτών, όσο και στις τράπεζες, που ζήτησε ευελιξία κι ελαστικότητα ως προς τα επιλέξιμα κριτήρια. Τα δάνεια, είπε ο υπουργός, «πρέπει να δίνονται με τραπεζικά κριτήρια, άλλοτε με αυστηρότητα κι άλλοτε με ελαστικότητα. Σήμερα οι τράπεζες πρέπει αυτά τα κριτήρια να έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα για να δώσουν ευκαιρίες σε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν δάνειο, όταν πληρούν στοιχειωδώς κριτήρια, με τα όρια να είναι αυτά της ΕΕ για τις προβληματικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο ΥΠΑΝΕΠ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *