«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο στην Ελλάδα – Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή – News.gr


«Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει»

Ραγδαία είναι η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή του ελαιόλαδου τους τελευταίους μήνες. Το λάδι πλέον θεωρείται «υγρός χρυσός» για την Ελλάδα και οι ελαιοπαραγωγοί είναι απελπισμένοι.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Τον μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας. Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε.

Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή» επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου (11/11) μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Πώς καθορίζεται η τιμή του ελαιόλαδου

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο στην Ελλάδα – Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή – News.gr 1«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο στην Ελλάδα – Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή – News.gr 2

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό» σημείωσε.

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού ο Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».

Σχετικά Tags

Times ελαιόλαδο λάδι Ακρίβεια

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *