Βίτσας: Συνέλαβαν μετανάστες και όχι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Βίτσας: Συνέλαβαν μετανάστες και όχι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Βίτσας: Συνέλαβαν μετανάστες και όχι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη 1

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνελήφθη κανείς από όσους προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, κρατώντας πιστόλια φωτοβολίδας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης» προσθέτοντας πως «πρέπει η αστυνομία να δει ό,τι υλικό έχει και τουλάχιστον να γίνουν προσαγωγές».

Περιγράφοντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο υπουργός τόνισε:

«Είναι φανερό ότι υπήρχε μία ομάδα ακροδεξιών, η οποία πήγε επί τούτου. Εκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας, καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Ηταν μία ομάδα που είχε πράγματα μαζί της, πήγε να κάνει ουσιαστικά ένα πογκρόμ».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας, άσκησε κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:

«Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, στην ανακοίνωση του υπευθύνου της, δεν ανέφερε ούτε μία λέξη καταδίκης αυτών των πρακτικών. Να γίνεται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αν δεν υπάρχει ένα δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία κι αφήνουμε ανεξέλεγκτες τέτοιες ομάδες, μόνο κακά μπορούν να γίνουν. Είμαι σίγουρος ότι ο δημοκρατικός λαός της Μυτιλήνης τα καταδικάζει όλα αυτά και θα σταθεί ενάντια».

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7»:

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ανάμεσα στα ζητήματα διαχείρισης έχει εντάσεις, τις οποίες είτε πρέπει να τις προλαβαίνεις, είτε να τις κατευνάζεις. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη δεν είναι καλή, δηλαδή δεν είναι η κατάσταση του 2015-2016, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες και πιέζει κατ’ ελάχιστο τα τέσσερα χωριά γύρω από τη Μόρια αλλά και την πρωτεύουσα του νησιού. Το θέμα είναι πως αποσυμπιέζουμε τα νησιά. Η αποσυμπίεση των νησιών γίνεται είτε με τη γρήγορη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων, αυτών που ήδη έχουν πάρει άσυλο, και των ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα, αλλά χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές. Με αυτή την έννοια, αυτήν τη στιγμή αξιοποιούμε ό,τι κενές θέσεις έχουμε και συγχρόνως βλέπουμε πώς κατασκευάζουμε και νέες, εννοώ σε διαμερίσματα με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αυτό είναι μία πρώτη αποσυμπίεση».

«Η ουσιαστική αποσυμπίεση είναι τα μέτρα που προσπαθούμε να πάρουμε και παίρνουμε για τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου» συμπλήρωσε. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του ζητήματος των διερμηνέων.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο και καμία βάση στο επίπεδο της ηθικής να χρησιμοποιείς ανθρώπους, ανθρώπους που είναι σε μία ειδική κατάσταση, για να πιέζεις είτε την ΕΕ, είτε την Ελλάδα».

Οσον αφορά στα ζητήματα που η Ελλάδα περιμένει να λυθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός υποστήριξε:

«Από την Ευρώπη περιμένουμε να λυθεί γρήγορα η διαδικασία της χρηματοδότησης της Τουρκίας, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια και περιμένουμε να μας εγκρίνει η ΕΕ το αναθεωρημένο πλάνο για το 2018. Υπάρχουν, επίσης, οι πολιτικές διεκδικήσεις, νόμιμες οδοί ώστε να μην είναι οι άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης των traffickers, κι αναγκαστικός καταμερισμός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Επιπλέον, μίλησε για τη σημασία που έχει για τον αιτούντα άσυλο «να διεκπεραιώνονται γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *