ΒΕΘ – ΕΕΘ: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αλλάζει κάτι για την πραγματική οικονομία

ΒΕΘ – ΕΕΘ: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αλλάζει κάτι για την πραγματική οικονομία

ΒΕΘ - ΕΕΘ: Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αλλάζει κάτι για την πραγματική οικονομία 1

Την εκτίμηση ότι η 21η Αυγούστου, που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια για την Ελλάδα, δεν αλλάζει κάτι για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, διατυπώνουν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ και ΕΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης και Μιχάλης Ζορπίδης.

Αναλυτικότερα, ως ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού χαρακτηρίζει τη σημερινή ο κ.Καπνοπώλης, σύμφωνα με τον οποίο «δυστυχώς η 21η Αυγούστου δεν αλλάζει το παραμικρό στην πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Η μεταμνημονιακή εποχή βρίσκει τη χώρα με το ΑΕΠ συρρικνωμένο κατά 25%, το χρέος σε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τα 345 δισ. ευρώ και το εσωτερικό χρέος στα 227 δισ. ευρώ, ενώ περί τις 250.000 επιχειρήσεις έβαλαν πανελλαδικά λουκέτο».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το διάστημα των μνημονίων, και δη του τελευταίου προγράμματος στήριξης, έγιναν πολλά λάθη και πραγματοποιήθηκαν χειρισμοί που οδηγούν τη χώρα σε σκληρή λιτότητα μέχρι το 2060.

«Το επόμενο διάστημα είναι το κρισιμότερο, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φανούμε όλοι και προπάντων οι κυβερνώντες αντάξιοι των περιστάσεων. Αυτό που προέχει είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, και προπάντων να εκπονήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καταλήγει ο κ. Καπνοπώλης.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Ζορπίδης, επισημαίνει: «Σήμερα 21 Αυγούστου, όπως και στις 21 Ιουλίου ή στις 21 Σεπτεμβρίου η αγορά στενάζει, στέναζε και θα στενάζει από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα.

Αύριο, όπως και χθες, ο κόσμος της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξακολουθεί να μάχεται για να επιβιώσει, αφού, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, αποδίδει το 60%-65% του εισοδήματος του στο κράτος, για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η κατάσταση αυτή δεν αφήνει αρκετό χρήμα στην αγορά ώστε να κινηθεί. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν εξωραΐζεται από επικοινωνιακά τρικ. Είναι λοιπόν άνευ σημασίας εάν ζούμε αυτήν την πικρή αλήθεια κάτω από Μνημόνια ή χωρίς αυτά.

Η κυβέρνηση, αν θέλει να αλλάξει κάτι θα πρέπει να σταματήσει την προκλητική εύνοια προς τον δημόσιο τομέα, τα κονδύλια για τη λειτουργία του οποίου κάθε χρόνο αυξάνονται και να μειώσει τους φόρους των ΜΜΕ και των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *