Β' φάση παροχής εγγυήσεων 1 δισ. για δανειοδοτήσεις με έμφαση στις μμε

SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
zstam@naftemporiki.gr

Με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενεργοποιηθεί στο επόμενο διάστημα η επέκταση -δεύτερη φάση- του εγγυοδοτικού δανειοδοτικού προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και των συνεργαζόμενων τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΑΤ ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, τα 700 έως 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα «χαρτοφυλάκια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ο πρώτος γύρος του προγράμματος, ο οποίος είναι ακόμη σε εξέλιξη, κατέδειξε ότι η ζήτηση από πλευράς μμε ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, στην πρώτη φάση του προγράμματος διατέθηκαν ως εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες, καθώς το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ήταν κατατμημένο στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων και το αντίστοιχο των μμε. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, στην πράξη αποδείχθηκε ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από πλευράς μμε, λόγω τόσο των αναγκών όσο και του πλήθους τους.

Συνεπώς για τον λόγο αυτό, η ΕΑΤ και οι συνεργαζόμενες τράπεζες συμφώνησαν στην αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει ότι το 70% έως και 80% του 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί για νέες εγγυήσεις θα αφορά το χαρτοφυλάκιο των μμε, ωστόσο θα υπάρχει και ένας βαθμός ευελιξίας, ώστε αν σε κάποια τράπεζα υποβάλλονται περισσότερα αιτήματα μεγάλων επιχειρήσεων να υπάρχει μια ανάλογη αναπροσαρμογή του ορίου του χαρτοφυλακίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *