ΤτΕ: Σήμερα η πρότασή της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ΤτΕ: Σήμερα η πρότασή της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1

REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Τη λύση της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ, καταθέτει σήμερα στην κυβέρνηση η Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα – τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού.

Στην εταιρεία αυτή, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο. Η ζημία που θα προκύψει από την όλη διαδικασία, καθώς τα δάνεια θα μεταφερθούν στη λογιστική τους και όχι στην αγοραία τους αξία, δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο, αλλά τις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα αυτό θα είναι εθελοντική, ενώ, όπως έχει υποστηρίξει, μέσω του μηχανισμού αυτού οι τράπεζες θα περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσλάβει ως συμβούλους για το σχεδιασμό του εγχειρήματος τις εταιρείες Rothchild, Boston Consulting και Deloitte.

Για το εγχείρημα ρωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απέφυγε να λάβει θέση, αναφέροντας κατά τη διάρκεια της εξέτασής της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το θέμα το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας. Επισήμανε δε ότι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ένας εκτεταμένος διάλογος προκειμένου να εξευρεθούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπεται να αυξηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.