Τσίπρας: Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο

Το μήνυμα ότι «τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το περιεχόμενο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση που όπως είπε «καταστροφολογεί» και δεν θέλει να δει τα πραγματικά δεδομένα.

«Θα ακούσουμε από την αντιπολίτευση πολλά καταστροφολογικά. Θα προσπαθήσω όμως να είναι μια παραγωγική συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

«Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, ένα μέρος αυτών καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα διαψευστούν ξανά οι καταστροφολογούντες, όταν θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, μια εξέλιξη καθοριστική για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και οι συζητήσεις για το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από αυτή την περιπέτεια, τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η στάση του Κ. Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία διότι θα μνημονεύεται ως εκείνος που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα καταστροφολογίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία είπε ότι «η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%». Επίσης, όπως είπε «το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016. Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η ανάκαμψη της χώρας είναι ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας και την πτώση των δεικτών της ανεργίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους τομείς όπου μπορεί να παραχθεί πλούτος, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η καινοτομία, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, οι υποδομές και η ενέργεια. Χρειάζονται όμως πόροι, χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα έχει πλέον στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αλλά και το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ».

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε: «Ακολουθείτε την ίδια γραμμή που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια. Μια γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας. Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία».

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή.

Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας «για σας σταθερότητα σημαίνει να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα». Του υπενθύμισε, όπως είπε, τα “καλέσματα” του να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου “παρακαλούσε” Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την “κινδυνολογία” για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσφατη τοποθέτηση του στον ΣΕΒ, όπου κάλεσε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία. Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε από τη πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα γράφει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσία, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Στο τέλος ανέφερε πως «κάθε μέρα που περνάει, θα έρχεται πιο κοντά σας ο πολιτικός σας εφιάλτης. Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή».

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *