Τσακαλώτος vs Χουλιαράκη για το τέλος της λιτότητας

Τσακαλώτος vs Χουλιαράκη για το τέλος της λιτότητας

Τσακαλώτος vs Χουλιαράκη για το τέλος της λιτότητας 1

Μειώνεται ή «τελειώνει» η λιτότητα; Το ερώτημα τίθεται, από τους περισσοτέρους είναι η αλήθεια με καυστική διάθεση, στο Περιστύλιο, στο περιθώριο της εξελισσόμενης από χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι κ. Ευκλ.Τσακαλώτος και Γ.Χουλιαράκης εμφανίστηκαν με αποχρώσεις «διαφοράς απόψεων» επί του θέματος. Συγκεκριμένα, ο μεν υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «μείωση» λιτότητας, ο δε αναπληρωτής υποστηρίζει ότι «τελειώνει» η λιτότητα για τους Ελληνες.

«Δεν ευσταθούν όσα λέγονται ότι υπάρχουν νέα μέτρα (Σ.σ. εννοεί στο πολυνομοσχέδιο), ούτε ότι θα υπάρχει περισσότερη λιτότητα. Θα υπάρχει μικρότερη λιτότητα», είπε ειδικότερα χθες Δευτέρα ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας τον … έπαινο εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, για την ειλικρίνεια που επιδεικνύει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, σήμερα ο κ. Χουλιαράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του και αφού υπογράμμισε πολλές φορές ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται πέραν των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων του 3,5% επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει ευνοϊκά μέτρα μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής (έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μόνιμες μειώσεις φόρων, μόνιμες αυξήσεις κοινωνικών δαπανών), και αυτό –όπως υποστήριξε- σηματοδοτεί το τέλος μιας «εποχής παρατεταμένης λιτότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% είναι εφικτή, όπως εφικτή είναι και η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας».

Η τελευταία αυτή φράση, προκάλεσε το άκρως επικριτικό για την κυβερνητική επιχειρηματολογία σχόλιο του κ. Αθ. Βαρδαλή, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να επικρίνει «τον κ. υπουργό» γι’ αυτή του την τοποθέτηση.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ. Βαρδαλή ζήτησε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε εντόνως: «Είπα ότι μειώνουμε τη λιτότητα, όχι ότι τελείωσε η λιτότητα», ανέφερε χαακτηριστικά, ζητώντας σε εντονότατο ύφος από τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος να … διορθώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Βαρδαλής αμέσως διευκρίνισε: «Αναφέρθηκα» σημείωσε, «σε όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *